Zevenaar A 1300
Zevenaar A 1614
Zevenaar A 1613
Zevenaar A 1616
Zevenaar A 1615
Bij Wittenburgstraat 11, 6901 AN te Zevenaar

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN EN PARKAANLEG, XIXa,b; het in de landschapsstijl aangelegde park strekt zich ten zuiden en oosten van het huis uit en bestaat uit een aanééngesloten parkbos met daarnaast, langs de Didamsestraat en de Babberichseweg, een boomgaard met oude hoogstambomen en ten zuiden ervan een weiland, dat met golvende lijnen het parkbos begrenst; vanuit het noorden, vanaf de Didamsestraat, waar een oude inrijhek staat (zie onderdeel 7), loopt een niet meer gebruikte korte oprijlaan met enkele rijen eiken in een flauwe bocht naar het begrinde voorplein, dat in de oksel van het huis en het koetshuis (zie onderdeel 3) ligt; aan de westkant van deze laan loopt een brede sloot: een restant van de oude stadsgracht, die eertijds met een westelijke bocht om het huis liep en waarvan een deel van het traject nog als verdieping in het park te herkennen is; de andere oprijlaan met puinverharding en enkele rijen eiken loopt vanaf de Babberichseweg westwaarts en sluit aan op de andere laan; deze laan scheidt de boomgaard van het weiland; in de oostrand van het parkbos, langs de wei liggen achter elkaar een grote en een kleine vijver, waarvan de vorm vanwege de gedeeltelijke verlanding niet goed te herkennen is; in het park verder sporen van slingerpaden en veel monumentale oude bomen; in de zuidwesthoek van het park zijn restanten van de moestuin te herkennen, o.a. enkele oude fruitbomen en twee stukken fruitmuur (zie onderdelen 10 en 11); aan de ZW-hoek van het huis ligt een verhoogd neo-geometrisch tuintje met keermuren, opgetrokken met oude bakstenen van groot formaat:, als herinnering aan de grote 19de-eeuwse schuur, die aan het begin van de 20ste eeuw werd afgebroken. Wellicht gaat het muurwerk van het terras deels terug tot de tijd van de vierkante toren, die tot in de 19e eeuw op de zuidwesthoek van het huis stond. Het is bekend dat het park vroeger gestoffeerd was met enkele prieëlen en bruggetjes; hiervan resteert niets.

De HISTORISCHE TUIN EN PARKAANLEG is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

-vanwege de ouderdom

-vanwege de landschappelijk-visuele waarde, vooral in combinatie met en als onderdeel van het stadsgezicht

-vanwege de enemblewaarde