Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527189
Complexnummer
527186 - Soeslo
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82845/179
Kadastrale aanduiding
Zwolle AB 579
Heinoseweg 20, 8026 PC te Zwolle

Omschrijving

Omschrijving

KOETSHUIS annex DIENSTWONING, als onderdeel van de historische buitenplaats Soeslo, dateert uit de 17de eeuw. Het koetshuis annex dienstwoning, is zuidwestelijk van het hoofdhuis gepositioneerd en ligt ten opzichte van de gelijk georiënteerde voorgevel van het huis iets naar achter. Het eenlaags pand met zolder, onder een afgetopt zadeldak is vanuit een nagenoeg rechthoekige plattegrond in baksteen opgetrokken. Aan de achterzijde van het pand is het dakschild naar beneden verlengd. De gevelopeningen worden alle door een strekse boog ontlast. De symmetrisch ingedeelde voorgevel valt vooral op door het inzwenkende middengedeelte. De gevel telt zes door lisenen gescheiden traveeën met in het midden twee onder een stompe hoek geplaatste dubbele inrijdeuren onder een snijraam. Aan weerszijden komt een enkele deur voor onder een door roede ingedeeld bovenlicht. De hoeken van de gevel zijn bezet door een beluikt 3x(2+2)-ruits schuifraam. Een geprofileerde daklijst sluit de gevel af. Tegenover de voorgevel bevinden zich vier natuurstenen voederbakken, die, verplaatst, haaks op de voorgevel zijn gesteld. Drie van de vier voederbakken komen uit het koetshuis, de vierde, een kleiner exemplaar, is meegenomen van elders door de eigenaar. De linker zijgevel die de dienstwoning betreft heeft in de middenas twee vensters waarvan het linker raam een 2x(2+3)-ruits raam bevat en rechts een 3x(2+3)-ruits raam. Op de verdieping komen twee vierruits draairamen voor. Ter weerszijden van deze middenas bevindt zich begane gronds een deur onder bovenlicht. Geheel links is een 2x(1+2)-ruits raam geplaatst. De achtergevel is grotendeels vernieuwd waarin vier moderne ramen zijn gezaagd en is daarmee voor de rijksbescherming van ondergeschikt belang. De rechter zijgevel vertoont eveneens ernstige verstoringen in het metselwerk door dichtgezette inrijdeuren en de plaatsing van een modern ingezaagd venster. De ruimtelijke indeling van het koetshuis is sterk gewijzigd ten behoeve van gastenverblijf en is van ondergeschikt belang.

Waardering

Het 17de eeuwse koetshuis als onderdeel van de historische buitenplaats Soeslo, is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als een in hoofdopzet goed bewaard voorbeeld van een 17de eeuws koetshuis, waarbij twee voederbakken;

- van belang als voorbeeld van een ontwikkeling in de (bewonings)geschiedenis van de buitenplaats Soeslo;

- vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527186. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1600
1700
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing