Zwolle AB 579
Zwollerkerspel H 821
Heinoseweg 22, 8026 PC te Zwolle

Omschrijving

BOERDERIJ met aangrenzende SCHUUR als onderdeel van de historische buitenplaats Soeslo, daterend uit de 19de eeuw. De boerderij met aangrenzende schuur is op een plattegrond van twee tegen elkaar geplaatste rechthoeken uitgelegd, waarbij die van de schuur geringer in omvang is. De evenwijdig aan elkaar gepositioneerde en in baksteen opgetrokken bouwvolumen zijn beide met een afgewolfd rieten zadeldak gedekt. De dakschilden van de boerderij, met een hogere nok dan de schuur, zijn bijna tot op de grond doorgetrokken. De schuur die in de linker zijgevel van de boerderij ingrijpt, is ter plaatse van het voorhuis middels een dwars geplaatst zadeldak met de boerderij aangekapt. Hierdoor vertoont de nok van de schuur een L-vorm. De door reiniging aangetaste voorgevel van de boerderij is gekeerd naar de achterzijde van het hoofdhuis met spijker en bevat twee vensterassen waarin een 5x(3+4) ruits raam. Links komt een 2x3-ruits raam voor en het rechter gevelgedeelte wordt ingenomen door een deur onder een bovenlicht en rechts een klein ingezaagd 2x2-ruits raam alsook een kelderluikje. De linker zijgevel van de boerderij wordt op een klein gedeelte waarin twee stalraampjes met vorktracering na, door de aangebouwde schuur in beslag genomen. Dit gedeelte met laag doorgetrokken dakschild steekt deels voor de achtergevel van de bijschuur langs. De symmetrisch ingedeelde achtergevel (kruisverband) van de boerderij bezit in het midden getoogde deel(strook)deuren en ter weerszijden een halfrond stalvenster en op de hoeken een getoogde staldeur. Evenwijdig aan de schuine daklijnen die zijn voorzien van gesneden windveren, komen vlechtingen voor. Alle gevelopeningen zijn geplaatst onder een strekse boog. De rechter zijgevel van de boerderij is van ondergeschikt belang vanwege het grotendeels opnieuw opgetrokken metselwerk waarin zeven betonnen stalraampjes zijn ondergebracht.

In de voorgevel van de schuur komt een beluikt 3x(1+2)-ruits raam voor met rechts een lage toegangsdeur. In het rechter gedeelte, dat aansluit bij de naast gelegen boerderij komen twee halfrond afgesloten raampjes voor. Het meest rechts bevindt zich een deurtje. De linker zijgevel van de schuur is grotendeels vernieuwd en bevat vijf moderne betonnen stalraampjes. Deze gevel is van ondergeschikt belang. De achtergevel van de bijschuur springt ten opzichte van die van de boerderij terug. De achtergevel van de schuur is bijna aan die van de boerderij gelijk maar bezit enkel ter weerszijden van de deuren een halfrond venster. De linker zijgevel van de schuur vormt de scheidingswand met de boerderij. De zijgevel is eveneens grotendeels vernieuwd en van ondergeschikt belang.

Het interieur van de boerderij bevat binnen de bewaard gebleven interieurindeling enkele waardevolle elementen zoals in de middenkamer een gemarmerde houten schouwbalk met ter weerszijden een bedstede, zeshoekige vloertegels, oorspronkelijke balklaag en gehouten vensterkozijnen. Rechts bevindt zich een opkamer. Links bevindt zich de bijkeuken waarin eveneens een betegelde schouw en rechts daarvan een rookkelder. Met uitzondering van de kap van het achterhuis van de boerderij zijn het achterhuis van boerderij en bijschuur in beide gevallen teveel aangetast zodat deze voor de rijksbescherming van ondergeschikt belang zijn.

Waardering

Boerderij met bijschuur als onderdeel van de historische buitenplaats Soeslo, zijn van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als een in hoofdvorm goed voorbeeld van een boerderij met waardevolle interieurelementen en bijschuur;

- vanwege de ensemblewaarde in functionele en ruimtelijke zin, in relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij