Zwolle
Zwolle

Omschrijving

TUINMUUR met SCHUURTJE als onderdeel van de historische buitenplaats Soeslo. Het schuurtje met aangrenzende tuinmuur, vermoedelijk deels uit de 18de en deels uit de 19de eeuw, bevindt zich ten zuidwesten van het hoofdhuis en markeert samen met een evenwijdige gepositioneerde tuinmuur de overgang van siertuin naar boomgaard. De noordelijke van de twee geplaatste muren, die boven wordt afgedekt door pannen, scheidt de moestuin af van de bijschuur met boerderij en is verbonden met een schuurtje aan de zuidwestzijde. Het (tuingereedschap)schuurtje is vanuit een rechthoekig grondplan in baksteen opgetrokken. Het wordt gedekt door een met gesmoorde pannen belegd schilddak. Als voorgevel wordt de zijde beschouwd die is gericht naar het pad aan de zuidwestzijde. Deze gevel bevat links van de middenas enkel een deurtje en geheel links een door roeden gedeeld raam. De linker zijgevel van het schuurtje is blind uitgevoerd. De achtergevel bevat twee identieke ramen als in de voorgevel beschreven. In de rechter zijgevel komt alleen een deurtje voor. Het interieur van het schuurtje biedt geen waardevolle (bouwkundige)onderdelen en is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

Tuinmuur met schuurtje als onderdeel van de historische buitenplaats Soeslo, van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als utilitaire componenten op de buitenplaats;

- als voorbeeld van een ontwikkeling van de geschiedenis van de tuinbouw op buitenplaatsen;