Hillegersberg F 2045
C.N.A.Looslaan 3, 3054 BN te Rotterdam
C.N.A.Looslaan 1, 3054 BN te Rotterdam

Inleiding

Grote vrijstaande VILLA met in landschappelijke stijl aangelegde omliggende tuin, oorspronkelijk genaamd 'Buitenlust'. De villa werd in 1884 gebouwd in Neo-Renaissancestijl naar ontwerp van architect J.I. van Waning in opdracht van de familie De Kat. In 1914 werd de villa verkocht aan C.N.A. Loos, die er een theeschenkerij begon. In 1921 werd de villa verkocht aan de gemeente Hillegersberg en ingericht als raadhuis met trouwzaal. Tot de annexatie van Hillegersberg door de gemeente Rotterdam in 1941 is het pand als zodanig in gebruik geweest. In de villa zetelt sinds 1983 het kantoor van de deelgemeente Hillegersberg en Schiebroek en voor dit gebruik is de begane grond aangepast.

Omschrijving

De villa telt een kelder, twee bouwlagen en een kapverdieping onder een met leien bedekt, afgeplat schilddak en is op een grotendeels rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen met gepleisterde venster- en deuromlijstingen, plinten, speklagen, dak- en cordonlijsten. De cordonlijsten bevinden zich aan de onder- en bovenzijde van de vensters en lopen geheel rondom. De kozijnen van de verschillend samengestelde vensters zijn van hout. De meest prominente gevel bevindt zich aan de Straatweg en heeft een hoger opgetrokken middenrisaliet gemarkeerd door gebosseerd gepleisterde lisenen. De westelijke hoek wordt gemarkeerd door een nog hoger opgetrokken ronde hoektoren met een kegeldak. De begane grond heeft in het midden, voor het risalerende deel, een veranda bestaande uit een met zink bekleed lessenaarsdak rustend op twee paar geprofileerde houten pijlers aan de uiteinden van het terras. De veranda is aan de bovenzijde tussen de pijlers voorzien van decoratief houten krulwerk en van binnenuit toegankelijk via twee deuren met bovenlichten. Aan weerszijden van de risaliet een drieledig venster met een timpaanvormige omlijsting. Op de verdieping in de risaliet twee T-vensters met aan de onderzijde gepleisterde stroken met vijf diamantblokken en aan de bovenzijde hoek- en sluitstenen. Hierboven is in smeedijzeren kapitalen de aanduiding 'RAADHUIS' aangebracht. Aan weerszijden van het risalerende volume bevinden zich wederom hoge drieledige vensters met bovenlichten. De omlijstingen hebben elk middenboven een klein timpaan. Het risaliet wordt beëindigd door een halsgevel met gepleisterde klauwstukken. De halsgevel bevat in het midden twee eenvoudige rechthoekige vensters, welke met hoekstenen zijn afgezet. De halsgevel, met op de schouders goudkleurige pijnappels, wordt bekroond door een timpaan met een medaillon, waarin het bouwjaar 1884 is gegraveerd. In de dakschilden, aan weerszijden van de risaliet, een ronde oeil-de-boeuf met decoratieve omlijsting. De cordon- en daklijsten lopen door in de ronde hoektoren. Deze heeft op de eerste twee bouwlagen aan de voor- en zijkant een hoog schuifvenster en op de tweede verdieping lagere kruisvensters. De vensteromlijstingen verschillen per verdieping met in de onderste twee bouwlagen aan weerszijden van het venster een goudkleurige leeuwenkop. Boven een brede, op houten klampen rustende, dakrand bevindt zich het hoge kegeldak met rondom vier kleine vensters met aedicula-vormige omlijsting. Het dak wordt bekroond door een koperen lantaarn met windvaan. De hoofdingang bevindt zich in de oostgevel aan de C.N.A. Looslaan, in een uitgebouwd portaal met hardstenen trap voorzien van gebouchardeerde natuurstenen treden en een smeedijzeren luifel, aan weerszijden gedragen door twee keer vier gietijzeren kolommen met composietkapitelen op vier hardstenen sokkels met de inscriptie 'C. Leethoven 's Hage'. De entree heeft een smeedijzeren lantaarn, middenonder de luifel. De entree heeft op de begane grond aan weerszijden een rechthoekig venster met timpaanvormige omlijsting conform de voorgevel. Op de eerste verdieping boven de entree een smal venster geflankeerd door bredere drieledige vensters. De westelijke zijgevel heeft op de begane grond over de volle breedte een één bouwlaag tellende uitbouw met een strook rechthoekige vensters en een plat dak. Hierboven in de gevel op de eerste verdieping links twee smalle rechthoekige vensters en rechts een breder drieledig venster. In het dakschild een rechthoekig venster links en een rond venster rechts. Aan de noordzijde, op de hoek met de C.N.A. Looslaan, bevindt zich een kleine rechthoekige aanbouw van één bouwlaag en een hoog schilddak met zowel aan de straat- als aan de tuinzijde een smal rechthoekig venster. De achtergevel is sober uitgevoerd met op de verschillende bouwlagen verschillend samengestelde vensters.

In het interieur is met name van belang de nog grotendeels in oorspronkelijke staat verkerende trouwzaal, met parketvloer, lambrizering, kroonluchters en stucplafond. Voorts is van belang de kelder met gemetselde troggewelven, de representatieve marmeren entree en het trappenhuis met eikenhouten lambrizeringen.

Waardering

Representatieve, laat negentiende-eeuwse villa in Neo-Renaissancestijl en een bijzonder rijk vormgegeven entree, vanaf 1921 tot de annexatie van Hillegersberg in 1941 in gebruik geweest als raadhuis van Hillegersberg, van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt. Alsook van beeldbepalend en situationeel belang binnen de villareeks aan de Straatweg. De villa neemt een belangrijke plaats in binnen het oeuvre van de architect J.I. van Waning.

Nee Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Drinkgelegenheid theeschenkerij

Inrichting tot raadhuis met trouwzaal