527206 - Fort aan den Hoek van Holland
Hoek van Holland B 5049
Stationsweg 84, 3151 HS te Hoek van Holland

Inleiding

Aan elkaar geschakeld geheel van één grote COMMANDANTSWONING en twee kleinere OFFICIERSWONINGEN, onderdeel van het complex Fort aan den Hoek van Holland. De woningen zijn in 1884 door de Genie gebouwd in een sobere eclectische stijl. Tot de oplevering van het fort in 1888 waren hier de ingenieurs betrokken bij de bouw van het fort Maasmond ondergebracht. N.B. De woningen worden thans gebruikt door de Koninklijke Marechaussee.

Omschrijving

Op een talud met uitzicht op het fort gesitueerde rij woningen; oorspronkelijk één grote commandantswoning en twee kleinere officierswoningen. Deze in rode baksteen opgetrokken woningen bestaan uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een overstekend, met zwarte pannen gedekt zadeldak. De zij- en achtergevels, plinten, kroon- en cordonlijsten, sluitstenen en gebosseerde hoeklisenen zijn witgepleisterd. De kozijnen van vensters en deuren zijn van hout. De voorgevel heeft rechts een eenvoudige enkele deur met getoogd bovenlicht, geflankeerd door drie getoogde, rechthoekige schuifvensters. Links een identieke deur met links hiervan vier rechthoekige vensters conform de overige vensters in de voorgevel. De gevels hebben ter hoogte van de vensterdorpels een doorlopende cordonlijst. In de zij- en achtergevels zijn boven de vensters muurankers aangebracht. De oostelijke zijgevel heeft in het midden van de begane grond een klein hoog geplaatst rechthoekig kruisvenster, geflankeerd door hoge getoogde vensters, aan de onderzijde vervangen door kleine rechthoekige vensters. Op de verdieping drie hoge rechthoekige vensters. In deze gevel is de tijdens, de bouw gebruikte, ijksteen met de inscriptie '9.50 M + AP' aangebracht. De achtergevel heeft links zes getoogde vensters, gevolgd door een deur, waarna twee getoogde vensters en een getoogd blindvenster.

Waardering

Door de Genie gebouwde Commandants-annex Officierswoningen als historisch-functioneel onderdeel van het Fort aan den Hoek van Holland van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen Fort Commandantswoning