527206 - Fort aan den Hoek van Holland
Hoek van Holland B 5049
Stationsweg 86, 3151 HS te Hoek van Holland

Inleiding

FORTWACHTERSWONING, deel uitmakend van het complex Fort aan den Hoek van Holland, in 1881 vóór de oplevering van het fort gebouwd door de Genie in een sobere eclectische stijl.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond in rode baksteen opgetrokken, witgepleisterde fortwachterswoning van één bouwlaag en een kapverdieping onder een met zwarte pannen bedekt, uitkragend zadeldak. De woning is gedeeltelijk onderkelderd. De kozijnen van de getoogde deuren en (schuif)vensters zijn van hout. Boven de vensters bevinden zich muurankers met ijzeren rozetten. Aan de oostzijde van de tuin is op de erfafscheiding nog de oorspronkelijke, genummerde kadastersteen aanwezig.

Waardering

Laat negentiende-eeuwse Fortwachterswoning, als historisch-functioneel onderdeel van het complex Fort aan den Hoek van Holland van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair wachtgebouw Wachtgebouw Fortwachterswoning