527206 - Fort aan den Hoek van Holland
Hoek van Holland B 5365
Bij Stationsweg 80, 3151 HS te Hoek van Holland

Inleiding

WACHTGEBOUW, deel uitmakend van het complex Fort aan den Hoek van Holland, in twee fasen gebouwd in een sobere eclectische stijl. N.B. Na de oorlog is het gebouw lange tijd als combuis gebruikt geweest. Op dit moment bevindt zich in het gebouw een timmerwerkplaats van de Marechaussee.

Omschrijving

Op een rechthoekig plattegrond, in rode baksteen opgetrokken wachtgebouw van één bouwlaag en een plat dak, met gemetselde rollagen boven de rechthoekige, zesledige vensters. De kozijnen van vensters en deuren zijn van hout. Rondom het dak loopt een houten daklijst. In het gebouw bevinden zich nog de oorspronkelijke cellen voor gestrafte militairen.

Waardering

Laat negentiende eeuws wachtgebouw, als historisch-functioneel onderdeel van het complex Fort aan den Hoek van Holland van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair wachtgebouw Wachtgebouw