527206 - Fort aan den Hoek van Holland
Hoek van Holland B 1267
Stationsweg 80, 3151 HS te Hoek van Holland

Inleiding

OFFICIERSMESS/KANTINEGEBOUW voor het Hoekse garnizoen deel uitmakend van complex fort Aan den Hoek van Holland. Het eerste deel werd in 1916 gebouwd in een sobere eclectische stijl; later werd het gebouw aan de noordzijde met een aantal vensterassen en een serre uitgebreid.

Omschrijving

Kantinegebouw, in twee fasen gebouwd op een L-vormige plattegrond, opgetrokken in donkerrode baksteen. Het gebouw is onderkelderd, telt één bouwlaag en heeft een plat dak met een overkragende geprofileerde daklijst. De hoofdingang van het gebouwtje, een geprofileerde houten deur met bovenlicht, bevindt zich in het midden van de straatzijde en wordt geflankeerd door links drie hoge schuifvensters met negenruits bovenlichten en oorspronkelijk houten luiken aan de onderzijde van de vensters.

Waardering

Kantinegebouw, in twee fasen gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw in een sobere eclectische stijl. Als historisch-functioneeel onderdeel van het complex Fort aan den Hoek van Holland van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Officiersmess