Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527222
Complexnummer
527221 - Herberg van Friesland
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82720/183
Kadastrale aanduiding
Cothen B 2189
Bij De Brink 6, 3945 BE te Cothen

Omschrijving

Onderdeel 3: erf

Omschrijving

Het ERF van het boerderijcomplex 'Herberg van Friesland' vertoont niet de gebruikelijke opzet van een boerenerf in deze streek, maar is een inmiddels vrij zeldzaam voorbeeld van een boerderij met erf gelegen binnen de dorpsstructuur. De boerderij vormt dan ook een onderdeel van de bebouwing als afsluiting van de noordelijke wand van De Brink. Het eigenlijke erf ligt achter de boerderij en links hiervan. Achter de boerderij is nog een betrekkelijk ondiepe strook grond over. Hierop is na 1962 een houten wagenschuur gebouwd; deze schuur is niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg. In 1962 stond op deze plaats nog een hooiberg. Links naast de boerderij is nog een forse open ruimte. Hier is in 1900 een grote, vrijstaande stenen stal gebouwd. De functie van deze open groene ruimte zal die van boomgaard annex moestuin zijn geweest. Op de zeer smalle strook grond die aan de rechterzijde van de boerderij resteert staat een leilinde.

Waardering

Het erf van het boerderijcomplex 'Herberg van Friesland' is van algemeen belang vanwege - stedenbouwkundige en landschappelijke waarde; - de ruimtelijk-functionele samenhang van de onderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527221. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Erfbeplanting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Erfinrichting

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing