Wormer G 413
Dorpsstraat 377, 1531 HK te Wormer

Inleiding

Dit pand, een houten huis met een deels versteende voorgevel, betreft een voormalige bakkerij met woonhuis en winkel. De oudste kern van het gebouw dateert mogelijk al uit de achttiende eeuw. In de negentiende eeuw en twintigste eeuw werd het pand diverse malen verbouwd. Noemenswaardig is de verlenging van het pand en de plaatsing van een grote, gemetselde oven in 1876. In 1942 brandde de zaagselopslag ter linkerzijde van het huis af. De begane grond van de voorgevel werd in 1978 opnieuw opgemetseld.

Omschrijving

Het éénlaagse pand op rechthoekige grondslag is opgebouwd uit een houtskelet met een gemetselde onderpui en houten gevels rondom. Tegen de linker zijgevel bevindt zich een houten aanbouw onder een lessenaarsdak. Het pand springt sterk naar voren ten opzichte van de overige bebouwing aan de Dorpsstraat. De topgevel aan de voorzijde bestaat uit metselwerk op de begane grond en verticale, houten delen in de top. De vier traveeën brede voorgevel bezit drie negentiende-eeuwse zesruits schuifvensters en een voordeur met bovenlicht. In de top zijn een zesruits schuifvenster en een tweeruits venster opgenomen. In de lage plint bevindt zich een klein kelderraam. De rechter zijgevel van het pand is bekleed met rabatdelen. De gevel wordt doorbroken door vijf negentiende-eeuwse, zesruits schuifvensters en een deur met bovenlicht. De achtergevel is bekleed met rabatdelen en voorzien van verschillende soorten roedenvensters uit de twintigste eeuw. De linker zijgevel is gepotdekseld en voorzien een vierruits venster. De interne structuur van het pand is nog redelijk authentiek. Het voorhuis bestaat uit twee beuken. De rechter beuk bezit twee kamers en suite. In de achterste kamer bevindt zich een zwartmarmeren schouw. In de linker beuk zijn een voormalige, onderkelderde winkelruimte, een slaapkamer en een trap naar de eerste verdieping opgenomen. In het achterhuis is gesitueerd de voormalige bakkerij met oven die zich als een gemetselde kubus presenteert. Aan één zijde zijn twee ijzeren deuren opgenomen, waarvan de bovenste voor het brood en de onderste voor de brandstof bestemd was. De berging in het achterste gedeelte van het woonhuis bestaat uit drie kleine vertrekken. In één daarvan bevindt zich een inpandige waterput. Naar alle waarschijnlijkheid zijn alle scheidingswanden op de begane grond opgetrokken uit dwarsbeschot. Op de eerste verdieping oude kasten onder de dakhelling. Het huis is opgebouwd uit een houtskelet waaraan in de loop van de tijd gewijzigd is. Zo zijn korbelen verwijderd en balken vervangen.

De aanbouw is bekleed met gepotdekselde delen. Intern zijn de oude, gepotdekselde delen van de oorspronkelijke zijgevel van het woonhuis zichtbaar.

Waardering

De voormalige bakkerij is van cultuurhistorisch belang vanwege de zeldzaamheid van de inpandige oven en waterput. Daarnaast is de indeling van het pand vanuit architectuurhistorisch oogpunt waardevol.

Het pand is zeldzaam vanwege de structuur winkel-woning-bakkerij, de inpandige oven en de waterput. Er is geen vergelijkbare situatie beschermd.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinswoning