527237 - Den Eikenhorst
Bij Hal 13 A, 5296 PZ te Esch

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 3. Koetshuis annex oranjerie (Hal by 13A, 5296 PZ Esch, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3).

Ten westen van het huis staat een vroeg 19de-eeuws bakstenen pand van één bouwlaag onder een met blauwe pannen gedekt afgewolfd zadeldak. Aan de noordzijde is een lagere en kortere stal in gele baksteen aangebouwd die met een lessenaarsdak is aangekapt op het zadeldak. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. Oorspronkelijk deed het gebouw dienst als koetshuis en oranjerie. Thans is het verbouwd en in gebruik als kantoor. De oostgevel heeft een symmetrische indeling met centraal een iets verbrede toegang met gebogen bovenlicht, een dubbel hooiluik met smal bovenlicht geflankeerd door een ijzeren rondboogvenster. Aan weerskanten van de toegang dubbele inrijdeuren onder een licht getoogde strek. Vlechtingen langs de gevels. Aan de zuidkant spitsboogvensters en -deuren. In de risaliet in het midden van de gevel een dubbele deur onder lichte toog. In de noordelijke stalgevel twee deuren en drie vensters met luiken. Drie getoogde kelderlichten. De westgevel heeft geen vermeldenswaardige aspecten. In het interieur is de onderkelderde opkamer (karnlokaal) met rode en gele plavuizen bewaard gebleven. De kelder is via een luik te betreden. Afdekking troggewelven op ijzeren balken. Rode plavuizen op de vloer. Pekelbakken. Kelderlichten met diefijzers. Van de oorspronkelijke constructie zijn de gebinten in het zicht gelaten.

Waardering

Het KOETSHUIS ANNEX ORANJERIE behorend tot de historische buitenplaats Den Eikenhorst is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de vormgeving met neogotische oranjerie;