527237 - Den Eikenhorst
Bij Hal 13 A, 5296 PZ te Esch

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4. Kinderspeelhuis (Hal by 13A, 5296 PZ Esch, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 4).

Ten zuiden van het hoofdgebouw staat een op vierkante plattegrond opgetrokken, 19de-eeuws bakstenen speelhuisje onder een met blauwe pannen gedekt zadeldak met schoorsteen op de nok. Het huisje heeft een zwarte plint; de linkerzijgevel is wit geschilderd, de voorgevel is versierd met wit geschilderde decoraties. Aan de oostzijde een overstek en windveren. In de voorgevel een keperboogvormige deuropening en klein spitsboog zijlicht. De linker zijgevel met een gotisch venster en een dichtgezet venster. De achtergevel met een dubbele deur met smal bovenlicht waarin boogroeden. Inwendig een stookplaats.

Waardering

Het Kinderspeelhuis behorend tot de historische buitenplaats Den Eikenhorst is van cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de vormgeving in neogotische stijl;