527237 - Den Eikenhorst
Hal 11, 5296 PZ te Esch

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 7. Portierswoning (Hal 11, 5296 PZ Esch, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 7).

Aan het begin van de toegangslaan staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken PORTIERSWONING, gebouwd in chaletstijl in 1909. De woning bestaat uit één bouwlaag onder een met rode kruispannen gedekt samengesteld schilddak met overstek, en is voorzien van een geprofileerde bakgoot op houten korbeelschoren. In het zuidwestelijke dakschild een dakkapel. Het muurwerk is in kruisverband opgetrokken met ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de vensters banden van gele verblendsteen. Dito steen in de ontlastingsbogen en spaarvelden. Tegen de achterzijde staat een aanbouwtje uit 1933 onder een met rode tuile de nord pannen gedekt lessenaarsdak. De drie traveeën brede voorgevel heeft een asymmetrisch aanzien door een open veranda voor de twee rechter traveeën. De veranda heeft een tegelvloer en houten hekwerk; twee houten stijlen ondersteunen een op het hoofddak aankappend zadeldak met windveren en een houten tongewelf. Centraal in de gevel een paneeldeur met bovenlicht geflankeerd door een stolpvenster met onderluiken. In de top onder het overstek een verdiepingsvenster. In de rechterzijgevel twee vensters als voor. Kelder met koekoek.

De PORTIERSWONING behorend tot de historische buitenplaats Den Eikenhorst is van algemeen belang:

- wegens de beeldbepalende ligging aan de toegang tot de buitenplaats;