527256 - Boerderijcomplex
Middelharnis E 357
Geerweg 6, 3241 LC te Middelharnis

Inleiding

BOERDERIJ bestaande uit woonhuis en achtergelegen schuur, deel uitmakend van het boerderijcomplex Geerweg 6. De boerderij is circa 1850 gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele trant.

Omschrijving

De boerderij bestaat uit een woonhuis en een hier achter gelegen, wat breder bedrijfsgedeelte op een rechthoekige plattegrond. Het woongedeelte bestaat uit kelder, begane grond, dakverdieping en zolder. Woonhuis en schuur liggen in elkaars verlengde onder een doorlopend zadeldak gedekt met rode oudhollandse pannen. Op het dak een smeedijzeren windvaan in de vorm van een paard. De gevels van het woonhuis, de lange linker zijgevel en de achtergevel van de schuur zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. Boven de vensters in de voorgevel zijn strekken gemetseld, de deur en venster in de rechter zijgevel hebben een gepleisterde omlijsting. De rechter zijgevel van de schuur is opgebouwd uit geteerde gepotdekselde delen met rondom de deuren een wit geschilderde omlijsting. De achtergevel van het bedrijfsgedeelte is gecementeerd. Alle gevels hebben eenvoudige muurankers. Aan de voorzijde heeft het huis een symmetrisch ingedeelde tuitgevel. In de voorgevel vijf vensters met recentelijk vernieuwde schuiframen op de begane grond, drie vensters in de tweede bouwlaag en een venster ter hoogte van de zolder. De hoofdentree met deur met houten delen en bovenlicht bevindt zich in de rechter zijgevel. In de woonhuisgevels bevinden zich verder rechthoekige oorspronkelijke en later gewijzigde vensters. In de houten zijgevel van de schuur staan dubbele inrijdeuren met klinket en getoogde stalvensters met ijzeren ramen.

Waardering

Boerderij van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden en ensemblewaarden.

- De boerderij is van cultuurhistorisch belang als een representatief voorbeeld van een voor de regio karakteristiek gemengd agrarisch bedrijf.

- De boerderij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de voor het boerderijtype kenmerkende hoofdvorm en gevelindeling en als voorbeeld van een boerderij in een voor de regio karakteristieke Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

- De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie samenhang met de overige complexonderdelen en als onderdeel van het boerderijcomplex met een vrije ligging in het polderlandschap van Middelharnis.

- De boerderij is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.