Middelharnis B 5637
Oostelijke Achterweg 82, 3241 CM te Middelharnis

Inleiding

Vrijstaand WOONHUIS van het type herenhuis aan een pleintje aan de Oostelijke Achterweg in het centrum van Middelharnis. Het pand werd als woonhuis met notariskantoor in 1876 gebouwd. Het in een Eclectische stijl gebouwde pand ligt op een belangrijk punten is enig in zijn soort in de plaats Middelharnis. Vóór het pand ligt een tuin met grind, bloemperken, heesters en een pad van kinderkopjes om de voordeur te bereiken. Een erfscheiding bestaande uit een deels vernieuwd smeedijzeren traliehekwerk met dubbel toegangshek scheidt de tuin van het trottoir. Aan de rechter kant is een tuinhuis tegen het hoofdvolume aangebouwd. De tuin aan de zij- en achterkant van het huis is na de Watersnoodramp van 1953 aangelegd. Eind jaren zestig is er een aanbouw aan de (linker) zijkant van het pand gebouwd. De serre aan de achterkant is recentelijk geheel vernieuwd. In het dak zijn kort geleden dakvensters geplaatst.

Omschrijving

Het herenhuis is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond in donkerbruine baksteen in kruisverband en wordt verlevendigd met natuursteen. Het huis telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een afgeknot schilddak met tuiles du Nord. Op het dak staan vier schoorstenen. Een deel van het pand is onderkelderd. Aan de linker zijde heeft het huis een uitbouw van één bouwlaag en twee traveeën onder een zadeldak met tuiles du Nord. Deze uitbouw heeft twee vensters als in de voorgevel van het hoofdvolume. Aan de rechter zijde is een tuinhuis van één bouwlaag aangebouwd, opgetrokken in gele ijsselsteen in kruisverband onder een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. Het tuinhuis heeft twee vensters met zes-ruits schuiframen en een lattendeur met bovenlicht en roedenverdeling in ruitvorm. De voorgevel van het hoofdvolume heeft een symmetrisch ingedeelde lijstgevel met vijf traveeën en een ondiep ingangsportiek in het midden. Aan weerszijden van het portiek en op de hoeken van de gevel staan grijs/wit geschilderde, gepleisterde pilasters met rechthoekige en cirkelvormige uitsparingen over beide bouwlagen. De geprofileerde kroonlijst wordt ter hoogte van de pilasters door telkens twee consoles gedragen. Tussen de pilasters staan getoogde T-vensters met schuiframen, grijs geschilderde, geprofileerde vensteromlijstingen, hardstenen onderdorpels en persiennes aan weerszijden. De begane grond en de eerste verdieping staan boven een hardstenen plint en worden van elkaar gescheiden door een geprofileerde cordonlijst. In de middelste travee staat de hoofdentree met dubbele paneeldeur in een ondiep portiek met hardstenen stoep. De deur is versierd met fijn smeedwerk, boven de deur ligt een segmentboogvormig bovenlicht met zeskantige lantaarn, rondom de deur is een geprofileerde deuromlijsting aangebracht. In het portiek is een marmeren stichtingsteen geplaatst met de vermelding 'G.N.K. 31 july 1876'. De middentravee heeft op de eerste verdieping een balkon, dat wordt ondersteund door zwart geschilderde consoles. Het balkon is versierd met diamantkoppen en voorzien van een smeedijzeren hekwerk. Openslaande balkondeuren met bovenlicht met segmentboog en een geprofileerde omlijsting geven toegang tot het balkon. De twee pilasters aan weerszijden van het balkon hebben Corinthische kapitelen. Op het dak bevindt zich een dakkapel met aan weerszijden Dorische pilasters, een halfrond fronton en decoratief houtsnijwerk aan boven- en zijkanten. De achtergevel telt eveneens vijf traveeën. Voor de drie traveeën aan de linker kant is op de begane grond een serre gebouwd. Rechts een vernieuwd, groot venster. Op de eerste verdieping getoogde vensters met zes-ruits schuiframen, hardstenen onderdorpels en luiken.

Het inwendige van het pand heeft grotendeels nog de originele indeling. Er zijn nog veel originele decoratieve elementen aanwezig zoals onder andere rijk versierde stucplafonds, de vensters met originele dagkanten in de vertrekken op de begane grond. De gang op de begane grond heeft originele stucco-decoraties zoals kraagstenen aan weerszijden van een boog die toegang geeft tot de trap naar de eerste verdieping. De trapleuning is versierd met houtsnijwerk, de decoratieve spijlen van de trapbalustrade zijn van smeedijzer.

Waardering

Herenhuis met hekwerk van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde. Het herenhuis heeft cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van representatieve woonhuisarchitectuur voor de gegoede burger. Het herenhuis heeft architectuurhistorische waarde vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en als een goed voorbeeld van woonhuisarchitectuur in Eclectische stijl. Het herenhuis heeft situerings waarde omdat het een beeldbepalend element is in de bebouwde kom van Middelharnis. Het herenhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur en belangrijke delen van het interieur.