Sommelsdijk F 475
Molenweg 27, 3245 LS te Sommelsdijk

Inleiding

DROOGSCHUUR voor het drogen van uienzaad, met de nok loodrecht op de Molenweg en gebouwd omstreeks 1920. Oorspronkelijk stonden in deze buurt vijf vergelijkbare schuren, hiervan zijn er tegenwoordig nog twee over. Door het openen van de gepotdekselde delen in de wanden kon de wind door de ruimte blazen om de zaden te drogen. De originele onderdelen zijn nog aanwezig, maar in de loop der tijd zijn enkele houten luiken vervangen door kleine ramen en is er een overkapping met schuurtje aan de linkerkant bijgebouwd.

Omschrijving

Een schuur op rechthoekige plattegrond met een puntgevel met makelaar aan de voor- en de achterkant. De houten schuur heeft een zadeldak met rode Hollandse pannen. In de voor- en achtergevel dubbele deuren. De wanden bestaan uit reeksen geteerde, langgerekte luiken. Deze kunnen naar boven toe opengeklapt worden en met de authentieke ijzers vastgezet worden om lucht naar binnen te laten komen voor het drogen van de zaden. In de puntgevel aan voor- en achterkant een houten voorschot van latten. In de in het midden van de schuur en in de staanders in de wanden aan de binnenkant zijn groeven gemaakt om ribben op te leggen. Op deze ribben werden de planken voor het drogen van de zaden gelegd. In de schuur ligt een authentieke bakstenen vloer.

Waardering

De droogschuur voor uienzaad is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de zeldzaamheidswaarde. Het object heeft cultuurhistorische waarde vanwege de specifieke functie en de nauwe relatie van de in typologisch opzicht bijzondere schuur met de uienteelt in de regio. Het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere, op het gebruik gerichte vormgeving en detaillering en de bijzondere samenhang tussen het in- en het exterieur van de schuur. Het object heeft zeldzaamheidswaarde omdat het overgrote deel van de droogschuren voor uienzaad verdwenen is of in ernstige mate is aangetast. De droogschuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Droogschuur