Sommelsdijk F 156
Bij Molenweg 48, 3245 LS te Sommelsdijk

Inleiding

DROOGSCHUUR voor uienzaad, gelegen aan de Molenweg in Sommelsdijk en gebouwd rond 1913. De schuur werd gebruikt voor het drogen van uienzaad. Door het openen van de gepotdekselde delen in de wanden kon de wind door de ruimte blazen om de zaden te drogen. De binnenzijde van de schuur is geheel betimmerd met houten planken waardoor de oorspronkelijke constructie niet meer zichtbaar is. In de eerste helft van deze eeuw stonden in de directe omgeving vijf vergelijkbare schuren, waarvan er twee bewaard zijn gebleven.

Omschrijving

Een schuur op rechthoekige plattegrond en puntgevels. De houten schuur heeft een zadeldak met grijze pannen. De wanden bestaan uit reeksen geteerde, langgerekte luiken die naar boven toe opengeklapt kunnen worden en met ijzers vastgezet kunnen worden om lucht naar binnen te laten komen voor het drogen van de zaden. In de voor- en achtergevel staan dubbele deuren. Boven deze deuren in de puntgevel aan voor- en achterkant een houten voorschot van latten en een houten luik. De linker zijgevel heeft een kleine deur en een luik vlak onder de dakrand.

Waardering

De droogschuur voor uienzaad is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de zeldzaamheidswaarde. Het object heeft cultuurhistorische waarde vanwege de specifieke functie en de nauwe relatie van de in typologisch opzicht bijzondere schuur met de uienteelt in de regio. Het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere, op het gebruik gerichte vormgeving en detaillering en de bijzondere samenhang tussen het in- en het exterieur van de schuur. Het object heeft zeldzaamheidswaarde omdat het overgrote deel van de droogschuren voor uienzaad verdwenen is of in ernstige mate is aangetast. De droogschuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Droogschuur