Apeldoorn E 3261
Beemterweg 7, 7341 PB te Beemte Broekland

Omschrijving

Hervormde Wilhelminakerk, VANWEGE het tweeklaviers ORGEL met vrij pedaal. In 1872 gemaakt door C.G.F. Witte te Utrecht voor de Westerkerk te Rotterdam. Van 1923 tot 1979 in de kapel van het Emmahuis te Rotterdam. In 1987 gerestaureerd door de fa. Hendriksen & Reitsma te Nunspeet en geplaatst te Apeldoorn. In 2003 ongewijzigd overgeplaatst naar de hervormde Wilhelminakerk in Beemte Broekland.

Het orgel is van nationaal belang:

- vanwege de hoge kwaliteit van de verschillende onderdelen;

- vanwege het artistieke niveau van de klankgeving;

- vanwege de grote mate van gaafheid van het klankbeeld, ondanks het feit dat de oorspronkelijke Trompet is verdwenen. Daarvoor is echter een bestaande Trompet van dezelfde maker uit dezelfde periode aangekocht en in dit orgel herplaatst;

- voor het oeuvre van orgelmaker C.G.F. Witte uit Utrecht, dat zich kenmerkt door instrumenten op hoog artistiek niveau met een consistente kwaliteit zowel op het ambachtelijke niveau als in de klanktechnische afwerking;

- als prototype van een kleine serie bescheiden begeleidingsorgels en als zodanig bijzonder te noemen voor dit specifieke onderdeel uit het oeuvre van deze bouwer.

Ja Religieuze gebouwen Vanwege onderdelen kerk Orgel

Religieuze gebouwen Vanwege onderdelen kerk