Blaricum E 3205
Schapendrift 64, 1261 HR te Blaricum

Inleiding

Vrijstaand huis met L-vormige plattegrond met ingebouwde fietsenschuur en garage, staande op het achterste deel van een langwerpig grondstuk. Het pand is in 1953 gebouwd naar ontwerp van Piet J. Elling in samenwerking met de beeldend kunstenaar Bart van der Leck. De opdrachtgevers, de heer en mevrouw O. Schöne-Van der Leck, waren respectievelijk de schoonzoon en dochter van Bart van der Leck.

Omschrijving

PAND op L-vormige plattegrond onder een van voor naar achter schuin aflopend dak van twee bouwlagen en gedeeltelijke onderkeldering ter plaatse van de hal en trappenhuis. De plattegrond van de begane grond is zo ingedeeld dat links van de entreehal de woon- en de werkkamer en rechts van de hal de eetkamer/keuken, de fietsenschuur en de garage zijn gesitueerd. Op de verdieping zijn links van de traphal de ouderlijke slaapkamer aan de voorzijde en een atelier voor mevrouw aan de achterzijde gesitueerd; rechts van de ouderlijke slaapkamer oorspronkelijk vier slaapkamers voor de kinderen aan de voorzijde. Rechts van de traphal een brede gang/speelzolder aan de achterzijde. De gevels zijn gemetseld met gesilicate gele baksteen, die ter plaats van de ongeschilderde plint enigszins terugliggend zijn gevoegd en ter plaatse van het witgeschilderde deel platvol zijn uitgevoerd. De houten kozijnen zijn voorzien van stalen ramen, die over het algemeen onderverdeeld zijn. Dak met overstek.

De voorgevel heeft in het uitstekende deel aan de linkerzijde een liggend rechthoekig venster met onderverdeling op de begane grond en een vierkant venster op de verdieping. De rechterzijkant van dit uitstekende deel is ter hoogte van de begane grond beschilderd met een liggend rood vlak; op de verdieping is een smal, staand langwerpig venster aangebracht. In het terugliggende deel van de voorgevel bevindt zich links de inpandige hoofdingang met glasdeur met zijlichten. Rechts hiervan een breed venster, gevolgd door de ingang tot de fietsenberging. Deze eveneens inpandige ingang heeft een gedeelde deur met zijlichten bestaat uit een dichte onderdeur en een verglaasde bovendeur. Geheel rechts de stalen garagedeur met blauw vlak alsmede een grijs geschilderde baan aan de onderzijde. Op de verdieping vier vensters.

De rechterzijgevel is gesloten met uitzondering van een gedeelde deur met verglaasde bovendeur.

De achtergevel heeft aan de rechterzijde een uitgebouwde erker waarvan het dak schuin omhoog loopt. Deze erker is grotendeels verglaasd; in de borstwering tussen begane grond en verdieping een blauw gekleurd vlak. Links van de erker een venster dat de keldertrap verlicht alsmede een hoog, onverdeeld venster voor het trappenhuis. Links hiervan op de begane grond een smal w.c.-venster, gevolgd door vier langwerpige vensters. Op de verdieping links van het trapvenster een smal w.c.-venster, gevolgd door drie grotere vensters zonder onderverdeling.

De linkerzijgevel heeft links een inpandige loggia met hierboven een balkon. Rechts van de loggia een rechthoekig venster met op de verdieping een soortgelijk, iets minder hoog venster. Rechts een staand geel kleurvlak. Boven het dak is de schoorsteen van de woonkamer zichtbaar.

Het interieur van het pand wordt gekenmerkt door zwarte vlakken op grijze vloeren en door vlakken in primaire kleuren op witte wanden en plafonds. Vooral in de woonkamer is het concept van gekleurde vlakken dominant aanwezig; het wordt hier verder versterkt door de aanwezigheid van een rood kleed dat integraal deel uitmaakt van het ontwerp voor deze kamer en zelfs het uitgangspunt is geweest voor het kleurenschema in de woonkamer (het oorspronkelijke kleed is aanwezig in het pand op de speelzolder; tegenwoordig ligt een replica in de woonkamer). Op de grijze epoxyharsvloer met geïntegreerde plint is een zwarte baan (eveneens in epoxyhars) aangebracht, die visueel een rechthoekig geel vlak op de muur (aan de zijde van de voorgevel) met een rechthoekig blauw vlak op de tegenoverliggende muur verbindt. Haaks hierop is een denkbeeldige lijn aangebracht die gevormd wordt door een overhoeks geplaatst rood vierkant, de zwarte baan in de vloer, het rode kleed en de schouw aan de tegenoverliggende wand. De schouw was oorspronkelijk betegeld, waarvan resten nog aanwezig zijn. Voor de schouw een tegelvloertje. Op het plafond zijn twee gekleurde banen aangebracht; een blauwe baan aan de voorzijde en een gele baan aan de zijde van de werkkamer. Vensterbanken in zwarte natuursteen. In de werkkamer, die van de woonkamer is gescheiden door middel van een schuifdeur, eveneens een grijze epoxyharsvloer (met geïntegreerde plint) met zwart vlak. Op de linkerwand een geel vlak op het onderste deel van de muur. Vanuit de werkkamer een deur naar de loggia, die nu echter geblokkeerd wordt door een kastje, en een deur naar de entreehal. De kamer heeft een radiator die aan de zijkanten is omgezet en de vorm van de erker volgt. Vensterbanken in zwarte natuursteen. Originele, geïntegreerde boekenkasten. De entreehal heeft een grijze granito vloer die doorgezet is in de drempels naar de omliggende kamers. In dit grijze granito een zwart granito vlak. Op het plafond een overhoeks geplaatst rood vierkant, alsmede een plafonnière. In de linker wand de telefoonkast, die ook bereikbaar is vanuit de woonkamer. Tegenover de toegang opent zich de trap naar de verdieping. Links hiervan een deur naar de kelder (voedselkelder met originele trap, gevolgd door een stookkelder); rechts van de trap de deur naar de wc, die voorzien van de originele inrichting met onder andere een buisradiator. In de rechterwand de deur naar de eetkamer. Rechts van de hal de eetkamer annex keuken, voorzien van een grijzen granito vloer. Op het plafond van het eetkamerdeel een langwerpig geel vlak; de vensterbanken in zwarte natuursteen. In de betegelde keuken de originele inrichting met zwart aanrecht, roestvrijstalen driedelige gootsteen met vlak gedeelte, brede bak (met vernieuwde kraan) en smalle bak (met originele kraan). De kastjes onder het aanrecht, die vroeger voorzien waren van gordijntjes, zijn later voorzien van deurtjes. Rechts van de eetkamer de fietsenberging met de oorspronkelijke granito vloer, houten fietsenrekken, de kapstok en lage wasbak. Rechts van de fietsenberging de inpandige garage. De verdieping van het pand wordt bereikt via de bordestrap met twee vluchten. De bovenhal geeft toegang tot de ouderlijke slaapkamer (via een kleine gang) en het atelier aan de linkerzijde van het huis, gaf toegang tot de slaapkamer van de dochter (deur dichtgezet) die zich boven de hal bevond, het toilet, alsmede tot de gang/speelzolder waarvandaan drie deuren toegang gaven tot de slaapkamers van de zonen (middelste deur is dichtgezet). In de toegangshal zelf een blauw wandvlak naast de toegang tot de speelzolder; grijze epoxyharsvloer. De drempels op de verdieping zijn alle van hout. Alle vensterbanken van zwarte natuursteen. Links op de verdieping de L-vormige ouderlijke slaapkamer aan de voorzijde met hierachter het atelier voor mevrouw Schöne. In de slaapkamer met epoxyharsvloer een geel wandvlak bij betreden van de kamer naast de toegangsdeur naar het balkon; verder een driedelige kastenwand met onder- en bovenkasten. Deur met matglas geeft toegang tot de badkamer die voorzien is van douche met granito bak. Naast de deur matglazen zijlicht, gevolgd door een kast. Aan de achterzijde het atelier met grijze epoxyharsvloer. Radiator die de vorm van de erker volgt. Toegang tot balkon. Van de oorspronkelijke wastafel resten nog de tegels achter de stuclaag, alsmede de afvoer. Aftekening van de voormalige kast nog in de vloer zichtbaar. In de speelzolder een grijze epoxyharsvloer (met het kleed dat oorspronkelijk in de woonkamer lag). In de dakconstructie is een ijzeren balk opgenomen waaraan vroeger een schommel en twee ringen hingen. Oosterhoutse bouwplaat als plafond. Naast de toegang oorspronkelijk een wastafel, gevolgd door de nog steeds aanwezige lavette. Aan het einde van de speelzolder kasten. Twee deuren geven toegang tot slaapkamers. Slaapkamer geheel rechts in oorspronkelijke maatvoering; rechter kast oorspronkelijk, linkerkast is overgeplaatst vanuit de naastliggende slaapkamer. Grijze epoxyharsvloer. De linkerdeur geeft toegang tot de twee slaapkamers die tot één grote zijn samengetrokken. Grijze epoxyharsvloer. Kast aan de raamzijde is vanuit de slaapkamer van de dochter hiernaartoe verplaatst. Kast aan gangzijde oorspronkelijk. Hiertussen een doorgang naar de voormalige kamer van de dochter; nu badkamer.

Waardering

PAND van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde gelegen in de vormgeving, die kenmerkend is voor de naoorlogse bouw en vanwege de plaats die het pand inneemt binnen het oeuvre van de architect Piet Elling. Het pand heeft daarnaast uitzonderlijke kunsthistorische waarde vanwege de samenwerking tussen de architect Elling en de kunstenaar Bart van der Leck waardoor een totaalkunstwerk volgens de principes van 'De Stijl' is ontstaan waarbij de verschillende disciplines op grond van gelijkwaardigheid hebben bijgedragen. Het pand heeft zeldzaamheidswaarde vanwege het feit dat zeer weinig van dergelijke totaalkunstwerken volgens de principes van 'De Stijl' bewaard zijn gebleven; van Elling en Van der Leck is dit voor zover bekend het enige.