Burgstsedreef 2, 4822 ZA te Breda

Omschrijving onderdeel 7: BOERDERIJ DE KLEINE HOEVE.

Ten oosten van landhuis Burgst in het buitenpark gesitueerde rode bakstenen boerderij van één verdieping op rechthoekige grondslag onder met grijze pannen gedekt breed zadeldak met schoorsteen op de nokeinden. Aan de voor(west-) en zijgevels meerruits vensters. Aan de zuidgevel de entree met een dubbel bovenlicht. Aansluitend aan de achterzijde een thans stenen tussenlid (oorspronkelijk hout) dat het voorhuis met het haaks erop gesitueerde stalgedeelte verbindt. Dit stalgedeelte, dat oorspronkelijk eveneens van hout was, is overkapt door een rieten schilddak waarvan het noordelijke schild is afgewolfd. Tussenlid en stalgebouw vallen onder de bescherming voor zover het de oorspronkelijke constructie betreft.

Het voorhuis werd opgetrokken in 1790, nadat een brand een voorganger van de boerderij geheel vernielde. De boerderij heeft een belangrijke beeldbepalende waarde in de aanleg van het buitenpark, en maakte oorspronkelijk deel uit van de wandeling in landschapsstijl vanuit het binnenpark door het buitenpark.

De BOERDERIJ DE KLEINE HOEVE op de historische buitenplaats Burgst is van algemeen belang vanwege:

- de ouderdom en de beeldbepalende waarde op de historische buitenplaats;

- de architectuurhistorische en ensemblewaarde als goed voorbeeld van een boerderij uit het einde van de 18de eeuw, die tevens een ornamentele waarde in de parkaanleg heeft.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) boerderij 'De Kleine Hoeve'

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)