Maarssen A 6999
Maarssen A 7000
Maarssen A 4804
Maarssen A 4886
Bij Diependaalsedijk 17, 3601 GH te Maarssen

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG.

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG in de 19de eeuw in opdracht van de familie Huydecoper ontworpen door (tuin)architect J.D. Zocher, in Landschapsstijl. In de tweede helft van de 20ste eeuw is de buitenplaats overgegaan in handen van een kloosterorde en is aan de zuidzijde een modern kloostergebouw in het park geïntegreerd.

De oorspronkelijke hoofdstructuur van de buitenplaats, die opmerkelijk goed bewaard is gebleven, wordt door lanen, slingerpaden en waterlopen bepaald. Parkbos met serpentine vijver, gazons, grasland en park vullen de kleinschalige ruimten verder in.

Van de twee lanen die op de Diependaalsedijk worden ontsloten, vormde vermoedelijk de noordelijke laan de hoofdlaan met toegangshek. Thans is alleen de zuidelijke laan die tussen de twee bouwhuizen ligt, in gebruik. Genoemde lanen komen in het hart van de buitenplaats samen en zetten zich als een eveneens buiten gebruik gestelde laan, naar het jaagpad langs de Vecht voort, waar zich een monumentaal toegangshek bevindt. Evenwijdig aan deze laan doorsnijdt een sloot het landgoed en eindigt na enkele bochten in de sloot langs de Diependaalsedijk. De afwisseling van weilanden en een vijver zorgt voor verrassende doorzichten, waarbij de gegroepeerde, veelal oude en grote bomen voor een coulissematige opbouw zorgen. De lanen zijn overwegend verhard. Het hoofdhuis ligt met uitzondering van de achterzijde hoofdzakelijk in een kiezelbed.

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Doornburgh is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- als goed en opmerkelijk gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse parkaanleg in Landschappelijke stijl door de architect J.D. Zocher;

- in relatie met de bewoningsgeschiedenis van het hoofdhuis;

- als voorbeeld van een parkaanleg uit het oeuvre van (tuin)architect J.D. Zocher;