Maarssen A 6999
Bij Diependaalsedijk 17, 3601 GH te Maarssen

Omschrijving onderdeel 3: BIJGEBOUW.

BIJGEBOUW, voormalig kinderhuisje, ook wel 'Klein Doornburgh' genaamd, behorende tot de historische buitenplaats 'Doornburgh' en daterend uit dezelfde tijd (18de eeuw).

Het eenlaagse bijgebouw is westelijk gelegen van het hoofdhuis. Het is vanuit een rechthoekig grondvlak in baksteen opgetrokken en wordt met de nokas van het haaks op het hoofdhuis gerichte zadeldak gedekt door gesmoorde Oud-Hollandse pannen. De vensters zijn veelal gevat tussen een houten dorpel en strekse boog, alleen in de deuropening komt een hardstenen dorpel voor. De tussen topgevels geplaatste eindgevel is voorzien van vlechtingen evenwijdig aan de windveren.

De naar het oosten gerichte symmetrisch ingedeelde voorgevel bevat in de middenas een paneeldeur onder een 5x2-ruits bovenlicht. Ter weerszijden komt een 4x(2+2) schuifraam voor, geflankeerd door paneelluiken.

De linkerzijgevel wordt, als eindgevel, merendeels ingenomen door een in verhouding onevenredig groot 4x7-ruits kozijn met tuindeuren onder een rollaag. In de topgevel is een 2x(1+3)- ruits raam geplaatst.

De achtergevel bevat twee 2x4-ruits beluikte stolpraampjes.

De rechter zijgevel die naar de achterzijde van het hoofdhuis wijst wordt begane gronds door twee deurtjes ingedeeld en is in de geveltop bezet met een dubbelluik onder hijshaak.

Het BIJGEBOUW behorende tot de historische buitenplaats 'Doornburgh' is van algemeen belang:

- als goed bewaard voorbeeld van een kinderhuisje en als bijzondere uitdrukking van de (bewonings)geschiedenis van de buitenplaats;

- vanwege de ensemblewaarde in relatie met het hoofdhuis en de overige onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw voormalig kinderhuisje