Maarssen A 6999
Maarssen A 7000
Bij Diependaalsedijk 17, 3601 GH te Maarssen

Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS met TUINMUUR.

KOETSHUIS met TUINMUUR behorende tot de historische buitenplaats 'Doornburgh'. De tuinmuur loopt voor een belangrijk deel langs de Diependaalsedijk en vormt daar de oostelijke grens van de buitenplaats. Het koetshuis is één van de twee bijgebouwen die direct aan de straatzijde langs de oostgrens van de buitenplaats zijn gesitueerd. De eindgevel van het koetshuis is in de tuinmuur opgenomen, net als de eindgevel van het poortgebouw (onderdeel 10). In het gedeelte tussen koetshuis en poortgebouw bevindt zich de entree.

De bakstenen tuinmuur wordt door op gelijke afstand geplaatste muurdammen geleed. Vazen op de muurdammen accentueren de ingang. Aan de zuidoostzijde, waar de muur de grens met de bebouwing in het stadscentrum trekt, is de muur lager.

Het eenlaagse koetshuis is vanuit een rechthoekige plattegrond in baksteen opgetrokken, onder een met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen belegd samengesteld dak. Als voorgevel wordt de zijde beschouwd die aan deze toegang is gelegen en bestaat uit twee vensters met stalen kozijnen waarin 12 ruits ramen zijn opgenomen, een deur onder bovenlicht, door een afdakje gescheiden en geheel rechts een venster met houten 4x(3+3) raam op natuurstenen dorpel. In het dakschild bevindt zich een aangekapte dakkapel met twee gekoppelde vierruits draairaampjes.

De linker zijgevel die aansluit op een betegeld terras, wordt afgesloten door drie naast elkaar geplaatste tuitgevels met vlechtingen. Begane gronds komt in het midden een stel dubbeldeuren in stalen kozijnen voor onder een tweeruits bovenlicht. In de flankerende gevels is een stalen door twee regels ingedeeld vijflichts kozijn geplaatst.

In de achtergevel komt een houten 3x(2+3) ruits schuifraam voor met vouwluiken alsook een moderne brandtrap vanuit de dakkapel zoals in de voorgevel. Aan de straatzijde komen boven twee kelderluiken twee door roeden in vieren gedeelde schuiframen voor.

De rechter zijgevel grenst direct aan de straat en wordt gekenmerkt door een afgetopt zadeldak met vlechtingen evenwijdig aan de schuine dakschilden. Begane gronds komt, in het midden geplaatst gevat tussen dorpel met rollaag een driestrooks venster voor onder strekse boog. Ter weerszijden bevindt zich een 2x3-ruits raam op rollaag dorpel. De geveltop is met drie stolpramen ingevuld. Koetshuis en tuinmuur dateren uit de 18de eeuw.

Waardering

Het KOETSHUIS met TUINMUUR behorende tot de historische buitenplaats 'Doornburgh', is van algemeen belang:

- als voorbeeld van een in hoofdvorm bewaard gebleven koetshuis met aansluitende tuinmuur;

- als kenmerkende functionele onderdelen van de buitenplaats;