Maarssen A 6999
Bij Diependaalsedijk 17, 3601 GH te Maarssen

Omschrijving onderdeel 5: TOEGANGSHEK.

Smeedijzeren TOEGANGSHEK uit de 18de eeuw, gelegen aan de Diependaalsedijk. Het spijlenhek is geplaatst op een met een duiker uitgeruste gemetselde overspanning over een sloot die noordelijk van de hoofdingang tussen twee bouwhuizen, evenwijdig aan de Diependaalsedijk loopt. Het brugdek van deze oeververbinding, met inzwenkende zijden is van modern grint voorzien en is afgezet met natuurstenen dekplaten. Vier markeringskolommen met een van een ornament voorziene bekroning flankeren een voetgangerspoortje aan beide zijkanten waarop de naam van de buitenplaats 'DOORN' en 'BURGH'. Dubbele draaihekken komen in het midden voor. Wangstukken steken boven het midden van de sloot uit.

Aan de noordzijde van de brug bevindt zich haaks op de stroom aan het uiteinde van de duiker een houten schuif.

Het TOEGANGSHEK behorende tot de historische buitenplaats 'Doornburgh' is van algemeen belang:

- als goed bewaard en zorgvuldig vormgegeven voorbeeld van een 18de-eeuws spijlenhek;