Maarssen A 6999
Bij Diependaalsedijk 17, 3601 GH te Maarssen

Omschrijving onderdeel 6: TOEGANGSHEK.

Smeedijzeren TOEGANGSHEK uit de 18de eeuw, gelegen aan het jaagpad langs de Vecht. Het toegangshek is geplaatst op een met een duiker uitgeruste gemetselde overspanning over een sloot die het buiten aan de zuidwestzijde begrensd. Aanvankelijk vormde het de hoofdentree van de buitenplaats die direct leidde naar het hoofdhuis.

De halfronde vorm van de gemetselde zijden van de brug, die haaks staan op de stroom zijn van hardstenen dekplaten voorzien. In het midden van de vaste oeververbinding bevindt zich het hek met dubbele deuren waarin spijlen en ovalen. De draaihekken zijn gevat tussen rijk geornamenteerde kolommen en geplaatst onder dubbele regels met sierlijke bekroning voorstellend een zon met gouden stralen en een afsluitende gravenkroon. De kolommen worden bekroond door gesmede ijzeren opzetstukken die een toren of burcht voorstellen waaruit doorntakken oprijzen. De zijden van de kolommen zijn bezet met boven het midden van de sloot uitstekende wangstukken.

Het TOEGANGSHEK behorende tot de historische buitenplaats 'Doornburgh' is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- als goed bewaard en rijk vormgegeven voorbeeld van een 18de-eeuws spijlenhek waarin symbolische motieven zijn verwerkt die verwijzen naar de maatschappelijke status van de toenmalige eigenaar;

- als voorbeeld van een hekwerk met hoogwaardige esthetische kwaliteiten door de vormgeving en de vakbekwame toepassing van gesmeed ijzer;

- vanwege de situationele en functionele waarde door de prominente plaatsing aan de Vechtzijde;

- vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen;