Maarssen A 6999
Bij Diependaalsedijk 17, 3601 GH te Maarssen

Omschrijving onderdeel 7: IJSKELDER.

IJSKELDER, waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw. De ijskelder bevindt zich ten zuidwesten van het hoofdhuis, gelegen naast het weiland in de bocht van de waterloop die zich vanaf de Diependaalsedijk in een kronkelend verloop over het buiten tenslotte in de Vecht afwatert. De met bomen en struiken begroeide heuvel bevat een van het hoofdhuis afgekeerde gemetselde halfronde afgesloten toegang. Hierop sluit een van een tongewelf voorziene gang aan die na een bocht in een gemetselde ronde, koepelvormige ruimte in het hart van de heuvel uitkomt. De ruimte voor de ijsopslag is bereikbaar via een oplopend trapje en bevindt zich in wezen boven vloerniveau.

De ijskelder is in de jaren tachtig van de 20ste eeuw door vrijwilligers opgeknapt en van een nieuw toegangshek en, als afsluiting van de opslagruimte, van een houten deur voorzien welke beide voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn.

De IJSKELDER behorende tot de historische buitenplaats 'Doornburgh' is van algemeen belang:

- als goed voorbeeld van een gaaf bewaarde en vrij zeldzaam type ijskelder;

- als bijzondere uitdrukking van de (bewonings)geschiedenis van de buitenplaats;

- vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen en in het bijzonder met het hoofdhuis.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen IJskelder