Maarssen A 4804
Bij Timmermanslaan 1, 3601 GP te Maarssen

Omschrijving onderdeel 8: BOOTHUISJE.

Het BOOTHUISJE uit de bouwtijd van het hoofdhuis bevindt zich aan de westzijde van het buiten waar twee sloten samenkomen waarvan er één parallel ligt aan de Timmermanslaan (die 'Doornburgh' van de buitenplaats 'Goudestein' scheidt) en de sloot die evenwijdig aan de Vecht en het jaagpad is gelegen. Het huisje is in baksteen (kruisverband) boven de sloot opgetrokken en gefundeerd ter plaatse van de oevers. Het wordt gedekt door een zadeldak tussen een tuitgevel (noord) en een klokgevel (zuid), belegd met gesmoorde oud Hollandse pannen. In de eindgevels is in de top een zesruits modern raam opgenomen. Evenwijdig aan de schuine daklijnen komen alleen in de tuitgevel vlechtingen in het metselwerk voor. De gevellijnen van de klokgevel bestaan uit een uitgemetselde rollaag die op de hoeken eindigt in een voluut. De eindgevels worden het meest bepaald door een korfboog onder tweemaal terugspringende rollaag over bijna de gehele breedte van de gevel. De langsgevels worden door een overstekende houten goot beëindigd. In de westelijke langsgevel bevindt zich een laag modern deurtje.

Het boothuisje is eind 20ste eeuw gerestaureerd en verbouwd tot woning. Er zijn twee verdiepingsvloeren en vensters aangebracht en de waterdoorgang is afgesloten. Deze ingrepen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Het BOOTHUISJE behorende tot de historische buitenplaats 'Doornburgh' is van algemeen belang:

- als voorbeeld van een in hoofdvorm goed bewaard en zeldzaam boothuisje;