Maarssen A 6999
Bij Diependaalsedijk 17, 3601 GH te Maarssen

Omschrijving onderdeel 10: POORTGEBOUW.

Het POORTGEBOUW uit de 18de eeuw, is gelegen aan de Diependaalsedijk aan de zuidwestzijde van de hoofdingang. Het gebouw is met de eindgevel in de tuinmuur opgenomen, net als het voormalige koetshuis. Boven de muurdammen van de verstevigde muur komen twee gekoppelde ramen voor en verder is deze linkergevel van het pand blind uitgevoerd. Het poortgebouw is op een rechthoekig grondvlak in baksteen opgetrokken en telt twee bouwlagen. Het is met de nok van het zadeldak haaks op de weg gelegen en is gedekt met oud Hollandse pannen. In beide dakvlakken wordt de laag geplaatste dakkapel gedekt door uit het dakvlak doorgetrokken lessenaarsdak. De gevelindeling met moderne ramen is veelal niet meer oorspronkelijk. Ook het interieur is vanwege een nieuwe bestemming gemoderniseerd.

Het POORTGEBOUW behorende tot de historische buitenplaats 'Doornburgh' is van algemeen belang:

- vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen op de buitenplaats;