527417 - De Gliphoeve
Heemstede C 4996
Glipperweg 9, 2104 AG te Heemstede

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDHUIS.

Het oudste deel is de voorste beuk, die uit circa 1625 dateert en die in circa 1825 van een verdieping is voorzien. Hier achter is omstreeks 1725 een tweede beuk gebouwd, die o.a. de kelder en de opkamer bevat. Terugspringend aan de rechterzijde staat een bouwdeel van één bouwlaag met de kap tussen topgevels. De voorgevel heeft een symmetrische opzet van zeven traveeën met de deur in het midden en drie vensters aan weerszijden. De voordeur heeft een omlijsting van pilasters met een hoofdgestel, deur en bovenlicht zijn voorzien van snijwerk. De gevel wordt afgesloten met een kroonlijst. Het dak is een met oude pannen gedekt schilddak. Het voorste dakvlak heeft geen dakkapellen Op de nok hangt in een decoratieve ijzeren constructie een luidklokje. De gevels van de voorste beuk zijn gepleisterd en voorzien van een blokkenpatroon. De rechter zijgevel heeft op de begane grond twee openslaande tuindeuren en een venster rechts op de verdieping. Het rechter deel van de gevel wordt in beslag genomen door een wc- uitbouw. De zijgevel van de achterste beuk is t.g.v. het aangebouwde deel geheel aan het zicht onttrokken. De linkerzijgevel vertoont een regelmatige, maar nagenoeg blinde opzet met twee topgevels. Het in 1825 ontstane symmetrische beeld van de voorzijde verbergt het meer onregelmatige, gegroeide patroon van het huis, dat zich aan de achterzijde manifesteert in een schilderachtig geheel van aanbouwen en dakpartijen. In het inwendige van het huis vertoont de indeling en afwerking op de begane grond een in verschillende fasen tot stand gekomen organisch en authentiek geheel. De middengang buigt naar rechts af en geeft toegang tot de vertrekken waaronder de kelder met opkamer, de keuken en een soort tuinkamer rechts voor.

Het HOOFDHUIS is van algemeen belang vanwege:

- de oorsprong als 17de-eeuws woonwerk gebouw van de blekerij;