527417 - De Gliphoeve
Heemstede C 5328
Heemstede C 4997
Heemstede C 5342
Bij Glipperweg 9, 2104 AG te Heemstede

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG.

De parkaanleg manifesteert zich in een drietal deelgebieden: het bleekveld ten zuiden van het huis, de aanleg in de directe omgeving van het huis, het wandelbos ten noordwesten van het huis. Deze gebieden zijn verschillend van oorsprong en wordingsgeschiedenis: het bleekveld gaat terug op de 17de-eeuwse situatie. De aanleg rondom het huis is (een restant van) de vroeg 19de eeuwse landschappelijke aanleg rondom het toen veel grotere bezit van de Gliphoeve. Het wandelbos met daarin de ronde vijver met eilandje dat aansluit op de slingerende waterloop en het hoge duin dateert uit de tijd dat dit deel van De Gliphoeve verkocht was aan Mattheus Brandts, de eigenaar van de Hartekamp, die het bij zijn overtuin voegde. Het voormalige bleekveld bestaat uit een open rechthoekig grasland door bomen omzoomd.

De aanleg in de directe omgeving van het huis is landschappelijk van karakter en naar aangenomen wordt aangelegd door J.D. Zocher sr., al is dit niet bevestigd. Hiervan wordt aangetroffen: de licht gekromde oprijlaan, die uitkomt op een kleine openruimte voor het huis. De laan en de openruimte voor het huis wordt omzoomd door een 20-tal oude lindebomen. Links naast de laan is een smalle strook grond, die door kleine heuveltjes enigszins geaccidenteerd wordt. Hierop staan solitairen. De beek daarnaast is mogelijk een oudere waterloop, die tot de huidige slingerende vorm is vergraven. Rechts naast de oprijlaan ligt eerst een bebost terrein en daarna een open grasland. Een tweede met linden beplante laan bevindt zich achter het huis en rechts achter het huis ligt de moestuin nog op de oorspronkelijke plek. Het deel met het parkbos is een geaccidenteerd landschap met een gemengde boombeplanting waartussen zich de paden slingeren. In het oostelijke deel is een vrij forse min of meer ronde vijver aangelegd met een rond eilandje in het midden. De vijver mondt uit in de slingerende beek. Langs de Prinsenlaan loopt een smalle sloot. In de zuidwesthoek ligt het (ver)hoog(de) duin, dat uitzicht biedt over het bleekveld.

De HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG is van algemeen belang vanwege:

- de herkenbare relicten van de inrichting van het landschap t.b.v. de blekerij;