Riehagervoetpad 1, 6271 PL te Gulpen

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Kasteel Neubourg). Oorspronkelijk in de vorm van een U, met de open zijde naar het oosten, en gelegen op een omgracht terrein (samen met een noordelijk gesitueerde bouwhoeve, hier als eerste bouwhoeve of voorburcht aangeduid), het oudste werk daterend uit de 14de eeuw. Verbouwing in 1732 onder leiding van Johann Conrad Schlaun. Opnieuw verbouwd omstreeks 1774 in opdracht van Leon. Bern. de Hayme, uitgevoerd door Bartholomé Digneffe. Omstreeks het midden van de 19de eeuw kwam de oostvleugel tot stand (architect V. Evrard uit Brussel) en werd de binnenplaats overkapt. Het onderkelderde hoofdgebouw is opgetrokken in baksteen met accenten in mergel (hoekblokken, friezen) en hardsteen (venster- en ingangsomlijstingen). De drie vleugels van de U tellen drie lagen boven de kelderverdieping, worden gedekt met een leien schilddak en omvatten een (in het midden van de 19de eeuw met glas overdekte) binnenplaats. Lagere tussenvleugel met topgevel en mansardedak aan de oostzijde van de binnenplaats, op de zuidwesthoek een hoektoren met samengestelde spits met leien. De oorspronkelijke voorgevel aan het voorplein heeft een smal bordes en een middenpartij met mergelstenen pilasters en kroonlijst. Tussen de pilasters drie ellipsboogingangen in hardstenen omlijstingen, op de hoofdverdieping drie balkondeuren met smeedijzeren hekjes in Lodewijk XV-stijl met in een gekroond medaillon L(eon) B(ernard) D(e) H(ayme); elders vergelijkbare hekjes zonder initialen. Originele kleine roedenverdeling in vrijwel alle ramen. Houten wenteltrap met ijzeren leuningspijlen van kelder naar begane grond (XVIIIa), daarboven een trap met stucplafond en duif (XIXc). Hoofdtrappenhuis met brede houten trap voorzien van smeedijzeren leuning in Lodewijk XVI-stijl en stucplafond (XIXA). Verder inwendig o.m. marmeren Lodewijk XV schoorsteenmantels, idem in Régence stijl met leienparket en gietijzeren haardplaten, koperen haardomlijsting etc. Stucplafonds in Lodewijk XV-stijl, alkoven, betimmeringen, supra-portes op doek met verschillende afbeeldingen (XVIIIB). In de toren o.a. restanten van een houten spiltrap, twee deuren (XVII).

Het HOOFDGEBOUW (Kasteel Neubourg) is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de architectonische vormgeving;

- de rijkdom aan historische materialen, constructies en detaillering in zowel het exterieur als het interieur;

- op basis van de bouwhistorische en architectuurhistorische waarde;

- als compositorisch middelpunt van en wegens de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg in Engelse landschapsstijl.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Kasteel

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats