Bij Riehagervoetpad 1, 6271 PL te Gulpen

Omschrijving

EERSTE BOUWHOEVE OF VOORBURCHT. Deze bouwhoeve of voorburcht is ten noorden van het hoofdgebouw gesitueerd, omgracht en naar aangenomen wordt in het tweede kwart van de 17de eeuw gebouwd, deels met gebruikmaking van ouder werk. Deze bouwhoeve heeft een plattegrond in de vorm van een U en een binnenhof in de vorm van een trapezium met de open zijde naar het hoofdgebouw gericht. Een bakstenen brug met drie ellipsbogen vormt de verbinding tussen de oprijlaan en de hoofdpoort in de noordvleugel van de eerste bouwhoeve. In de westvleugel een tweede boogbrug leidend van en naar de tweede bouwhoeve. De eerste bouwhoeve telt twee verdiepingen onder een leien schilddak, is opgetrokken in baksteen en heeft accenten in mergel en hardsteen. In het midden van de noordelijke vleugel een iets hoger opgetrokken gedeelte met tentdak en dakruiter. De noordvleugel heeft hoekaccenten in de vorm van uitspringende torens met spitsen. De noord- en westgevel (veldzijde) hebben nog de oorspronkelijke vensters met geblokte penanten; schietgaten in de westgevel; torens met oorspronkelijke vensters en schietgaten. Poortomlijsting in de noordvleugel (veldzijde) uitgevoerd met mergelstenen gekoppelde Dorische zuilen en fronton; bakstenen lisenen met kraagstenen aan de binnenzijde van de poort; vierkant houten dakruitertje boven de ingangspartij met twee wijzerplaten en pagodenisje; de poort is een ontwerp van M. Soiron, eind 18de eeuw. Verder aan de binnenplaats segmentboogingangen en -vensters in hardsteen, ten dele uit secundair verwerkt materiaal. In de westelijke vleugel is een kapel opgenomen, uitgevoerd met lisenen, hoekblokken en ronde vensterbogen in mergel. De ellipsboogvormige poort naar de tweede bouwhoeve - eveneens van M. Soiron - is aan de pleinzijde in hardsteen uitgevoerd en aan de veldzijde in de vorm van een rondboog uitgevoerd en in hardsteen; segmentbooggewelf in de poortdoorgang en in beide zijwanden een rondboognis en een rond gat t.b.v. de voormalige windas. Torenspitsen bekroond met windvanen, de westelijke met M(ichel) D(e) H(ayme). De oostelijke zijvleugel is onderkelderd (mergel en gewelven in baksteen), voormalige brouwerij in het oostelijke deel van de noordvleugel, overkluisd met troggewelfjes; voorts hier een eenvoudige houten schoorsteenmantel en houten spiltrap (XVIII). In de westelijke zijvleugel paardenstallen met troggewelfjes en paneeldeuren met gotiserend motief, oud hang- en sluitwerk.

De EERSTE BOUWHOEVE OF VOORBURCHT is van algemeen belang wegens:

- de ouderdom;