Markelo M 1127
Bij Plasdijk 4 B, 7475 TD te Markelo

Inleiding

MOLENROMP. De in 1842 als stellingmolen gebouwde ronde stenen bovenkruier was ingericht als korenmolen. De molen is in 1932 onttakeld, waarbij het wiekenkruis en de stelling werden verwijderd. Het gaande werk werd in 1939 verwijderd. De molenromp kreeg een functie als opslagruimte. De molenromp ligt in een maalderij- en opslagcomplex met een T-vormige plattegrond. Tegen de romp staan twee hoge gemetselde aanbouwen die niet onder de werking van de Monumentenwet vallen.

Omschrijving

De molenromp bestaat uit de ronde gemetselde bakstenen romp die vanaf het voormalige stellingniveau opvallend getailleerd is, terwijl de bovenste rand met een bijzondere insnoering is uitgevoerd. De thans uit vier bouwlagen bestaande molenromp is voorzien van een parapluvormig houten dak dat is gedekt met zink. Op het dak staat een blokvormige verhoging. De molenromp is voorzien van een gevelsteen met daarop aangegeven een aantal afkortingen en het bouwjaar van de molen.

De molenromp is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit het midden van de 19e eeuw;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Overijssel en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving;

- vanwege de zeldzaamheid van zijn bijzondere taillering.