Ambt-Hardenberg AG 166
Polenweg 2, 7773 NB te Hardenberg

Inleiding

MOLENROMP. De als beltmolen uitgevoerde ronde stenen molen met de naam 'Haarmolen' is in 1831 als korenmolen gebouwd. De molen is in 1950 onttakeld, waarbij het wiekenkruis en de kap werden verwijderd. Het gaande werk werd waarschijnlijk tegelijk verwijderd. De molenromp kreeg een functie als opslagruimte en later als recreatieverblijf. De romp heeft thans een functie als woning en is aan de zuid-zuidwestzijde uitgebreid met een uitbouw. De aanbouw van de molen valt buiten de werking van de monumentenwet.

Omschrijving

De molenromp bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp met daar omheen een aarden belt die is voorzien van twee inritten. De uit vier bouwlagen bestaande romp is bepleisterd en thans zwart geteerd en voorzien van een plat dak. De molenromp is voorzien van een steen met een inscriptie.

De molenromp is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit de eerste helft van de 19e eeuw;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Overijssel en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Korenmolen