Kanaaldijk 47, 8191 LW te Wapenveld
Kanaaldijk 47 a, 8191 LW te Wapenveld

Inleiding

MOLENROMP MET PAKHUIS EN AANBOUW. De oorspronkelijk als beltmolen uitgevoerde achtkante molen is in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd als korenmolen. De molen heeft op dezelfde standplaats een voorganger gehad. In 1930 werd onderin de molen een Reform gloeikopmotor geplaatst voor het aandrijven van het binnenwerk. De molen is omstreeks 1936 onttakeld, waarbij het wiekenkruis en de kap werden verwijderd. In 1936 werd tegen de molenromp een pakhuis gebouwd, waarvoor de belt gedeeltelijk werd afgegraven. Na 1945 werd de gloeikopmotor vervangen door een in een kelder geplaatste Lister dieselmotor en een hamermolen en werden twee mengketels en een elevator geplaatst. Hiertoe werd aan de voorzijde een aanbouw gemaakt. Het gaande werk van de molen werd verwijderd. Het pakhuis en de aanbouw hebben thans een functie als winkel in dierbenodigdheden. De molenromp sec heeft thans geen functie. De molenromp met pakhuis en aanbouw ligt langs het Apeldoorns Kanaal, iets achter de langs het kanaal aanwezige verspreide bebouwing.

Omschrijving

De molenromp bestaat uit een gemetselde bakstenen achtkante voet, een grenenhouten achtkant en een gemetseld kalkzandstenen pakhuis met stenen aanbouw. De stenen voet is vanaf de belt bepleisterd. De uit vijf bouwlagen bestaande molenromp is vanaf het metselwerk van de voet gedekt met riet en is voorzien van een puntvormig dak dat is gedekt met riet. Het rechthoekige pakhuis is voorzien van versieringsspeklagen die zijn uitgevoerd in baksteen en is voorzien van een zadeldak dat is gedekt met dakpannen. De aanbouw bestaat uit één bouwlaag en is voorzien van een lessenaarsdak. In de molenromp zijn het vrijwel complete neutenkruiwerk met kuip en overring en enkele drijfassen en riemen uit het tijdperk van de gloeikopmotor aanwezig. In de aanbouw zijn een elevator en twee mengketels aanwezig.

De molenromp met pakhuis en aanbouw is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante korenmolen uit de tweede helft van de 19e eeuw die in de eerste helft van de 20e eeuw werd omgebouwd tot machinale maalderij;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Gelderland en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege ensemblewaarden van de molenromp, het pakhuis en de aanbouw;

- vanwege situationele waarden betreffende zijn ligging langs het Apeldoorns Kanaal.