Baambrugge B 1572
Winkeldijk 7, 1391 HK te Abcoude

Inleiding

MOLENRESTANT. Deze wipmolen is vermoedelijk in de eerste helft van de 18e eeuw gebouwd en was ingericht als poldermolen voor de bemaling van de Kleine Winkelpolder en voorzien van een inwendige molenaarswoning. De molen is in 1932 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, het bovenhuis, het scheprad met houten schepradkast en het gaande werk werden verwijderd. Het molenrestant heeft thans een functie als logeerruimte/berging. Het molenrestant ligt ten westen van Abcoude aan de zuidzijde van het riviertje de Winkel.

Omschrijving

Het staande werk van het molenrestant bestaat uit een lage gemetselde bakstenen voet en de houten piramidevormige ondertoren van een wipmolen. Het uit twee bouwlagen bestaande molenrestant is met riet gedekt en is voorzien van een overstekend plat dak. De incomplete molen is voorzien van een gevelsteen met de tekst: '1912'.

Het molenrestant is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een wipmolen;

- vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Utrecht en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen, het open polderlandschap en de historische gaafheid van de omgeving.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen

Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Wipmolen