Ambt-Doetinchem E 241
Kasteellaan 6, 7004 JK te Doetinchem

Onderdeel 1

Omschrijving

KASTEEL SLANGENBURG, XVII-c behorend bij de historische buitenplaats Slangenburg. Een in oorsprong vroeg 16de-eeuws omgracht bakstenen gebouw dat in 1675 zijn huidige aanzien kreeg onder leiding van bouwheer Frederik Johan van Baer. Het op symmetrische U-plattegrond opgetrokken kasteel heeft twee bouwlagen op hoge kelderverdieping; schilddaken met grijze pannen en dakkapellen met gebogen frontons; rechter vleugel met 3 nokschoorstenen, linker vleugel met 2; cordonlijsten tussen de verdiepingen; op de beide buitenhoeken van de middenvleugel een ronde toren van drie verdiepingen op kelder onder achthoekig helmdak met leien, bekroond met een lantaarn en een windvaan, de ene een haan voorstellend, de andere een putto met sjerp; ingangspartij met zandstenen stoep van 4 treden en een dubbele deur met halfrond bovenlicht in geblokte omlijsting in Lod. XVI-vormen; buitengevels aan binnenplaatszijde met grisaille-schilderingen; de achtergevel (zuidwest) telt 7 traveeën, de voorgevel 3 en de kopgevels van de uitspringende vleugels 2 traveeën; alle gevels met meerruits ramen.

Inwendig is onder meer van belang: de 17de-eeuwse ruimtelijke opzet met een vroeg 16de-eeuwse kern; de rijke interieur afwerking, XVII en XVIII met wand- en plafondschilderingen, waaronder mythologische voorstellingen van de hand van schilder Gerard Hoet (1648-1733); schouwen en plafonds, geschilderde behangsels, lambriseringen en deuren versierd met houtsnijwerk. De stucplafonds zijn rechtstreeks gemodelleerd en opgebouwd uit kalkmortels zonder toeslag, op riet. De siermotieven van de omlijstingen zijn vaak gekoppeld aan de schilderingen. Fraaie ensembles vormen onder andere de vestibule, grote zaal, speelkamer, Dido-zaal, ontvangstkamer, muziekkamer en de kamers van de Eeuwige en Frivole Liefde.

Het KASTEEL is van algemeen belang:

- vanwege de kloeke 17e eeuwse architectuur;