Ambt-Doetinchem E 431
Ambt-Doetinchem E 432
Ambt-Doetinchem E 422
Ambt-Doetinchem E 353
Bij Kasteellaan 6, 7004 JK te Doetinchem

Onderdeel 2

Omschrijving

HISTORSCHE TUIN - EN PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats Slangenburg. De aanleg van Slangenburg bestaat uit een trapeziumvormig patroon van rechte lanen, dat in 1679 tot stand kwam; het patroon wordt gevormd door 4 min of meer evenwijdige NW-ZO lopende lanen, waarvan de Varsseveldseweg en de toegangslaan vanaf de Plakdijk de twee middelste zijn; het omgrachte kasteel ligt ertussen met de zuidwestelijke grachtarm direct langs de Varsseveldseweg; de twee andere, onverharde, lanen liggen respectievelijk ten NO (Schapendrift) en ten ZW (Lindenlaan); de lange, bij de Brunsveldweg beginnende van NO naar ZW lopende en op de voordeur van het kasteel gerichte Kasteellaan staat bijna haaks op de 4 hiervoor genoemde lanen en vormt de middenas; de Loordijk en de Holdrostweg (beide onverhard) komen onder een scherpe hoek op een denkbeeldig punt - vele kilometers ten zuidwesten van het kasteel - samen en geven hierdoor de trapeziumvorm aan het terrein dat omgeven wordt door de oprijlaan, de Varsseveldseweg, de Loordijk en de Holdrostweg; ten NW van en evenwijdig aan de Loordijk ligt de Plakdijk, een openbare met asfalt verharde weg; hij vormt de NW-grens van het complex; ten ZO en min of meer evenwijdig aan de Holdrostweg loopt de Abdijlaan; deze is de ZO-grens van het complex; de Schapensingel en de Lindenlaan vormen de andere beide grenzen met uitzondering van de Kasteellaan; het oorspronkelijke plantverband van de lanen bestaat uit dubbele rijen eik in driehoeksverband; thans hebben enkele lanen c.q. laandelen een beplanting met beuk of linde; de vakken tussen de lanen bestaan afwisselend uit bos, akkers en weilanden. Er liggen vier vierkante vijvers (17de eeuws) op de kruisingen van de Kasteellaan met de Schapensingel en de oprijlaan; het terrein is hier en daar licht geaccidenteerd; het weiland naast de Kasteellaan direct ten NO van het kasteel heeft de functie van hertenkamp; ten ZO ervan, in een bosperceel ligt de familiebegraafplaats (zie onder 5). Ten noorden van het kasteel zijn nog de contouren te herkennen van het 17de-eeuwse sterrenbos. Op het U-vormige eiland, dat tussen de buiten- en binnengracht ligt, bevinden zich de door beukenhagen omgeven moes- en fruittuin en het zeer kleine 19de- eeuwse landschapsparkje met slingerpaadjes en enkele fraaie solitairen (tulpenboom en rode beuken); in de moestuin ligt een langwerpig bassin. Het voorplein (tussen de beide bouwhuizen (zie hierna)) heeft een grindverharding en een centraal ovaal grasperk met buxusvakken en een padenkruis van klinkers; in het midden staat een zonnewijzer (zie onder 6).

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de unieke en gaaf bewaard gebleven 17e eeuwse lanenstructuur;