Ambt-Doetinchem E 241
Kasteellaan 2, 7004 JK te Doetinchem
Kasteellaan 4, 7004 JK te Doetinchem

Onderdeel 3A

Inleiding

Bouwhuizen behorend tot de historische buitenplaats Slangenburg. Ter weerszijden van het voorplein staan twee min of meer identieke bouwhuizen.

Omschrijving

Het westelijke BOUWHUIS, XVII-d, bakstenen gebouw van anderhalve bouwlaag (mezzanine-verdieping) onder schilddak met grijze pannen en enkele dakkapellen met driehoeksfrontons; aan de voorpleinzijde 15 (!) traveeën, van elkaar gescheiden door iets naar voren springende pilastervormige banden in het metselwerk; een even brede band loopt direct onder de daklijst over de gehele lengte van het gebouw; in de aldus gevormde vakken bevinden zich de diverse deuren en ramen van verschillend formaat; alle ramen met meerruits vensters; aan de kasteelzijde verbreedt de kopse gevel zich over enkele meters, waardoor het bouwhuis eigenlijk een haakvormige plattegrond heeft; het dakschild aan de achterkant loopt verlaagd door.

Het westelijke BOUWHUIS van twee bouwhuizen is van algemeen belang:

- vanwege de bijzondere architectuur met terugspringende muurvlakken;