Ambt-Doetinchem E 242
Ambt-Doetinchem E 241
Bij Kasteellaan 6, 7004 JK te Doetinchem

Onderdeel 4A en 4B

Omschrijving

BRUGGEN en KEERMUREN behorend bij de historische buitenplaats Slangenburg. In de as van het kasteel (Kasteellaan) liggen twee nagenoeg identieke houten bruggen, qua vormgeving XVIII of XIX: één van het kasteel naar het voorplein (over de binnengracht) (4A), de ander van het voorplein naar de Kasteellaan (over de buitengracht) (4B); het brugdek met planken wordt gedragen door jukken met iets schuin geplaatste benen; kloeke vierkante houten balusters, waartussen kettingen met om en om ruitvormige en ovale schakels; deze zelfde balusters met kettingen staan ook op de keermuren; als versiering aan de buitenzijde van en aansluitend onder aan het brugdek ajour gezaagde planken; de eerste brug heeft 5 jukken, de tweede 3. De bakstenen keermuren verbinden de beide kasteelvleugels en fungeren als brughoofd; hetzelfde is het geval op het voorplein, waar de eindgevels van de bouwhuizen twee aan twee door keermuren met elkaar verbonden zijn; de muren zijn met zandstenen platen gedekt.

De BRUGGEN en KEERMUREN zijn van algemeen belang:

- vanwege de bijzondere vormgeving en versieringen;