Ambt-Doetinchem E 241
Ambt-Doetinchem E 396
Bij Kasteellaan 6, 7004 JK te Doetinchem

Onderdeel 6A - 6D

Omschrijving

TUINORNAMENTEN behorend bij de historische buitenplaats Slangeburg. De tuinornamenten zijn te onderscheiden in:

A. zonnewijzer staande in het midden op het voorplein, poly-edrische zandstenen zonnewijzer, 1760, op oorspronkelijke smalle hoge zandstenen sokkel met verdiepte vlakken met kraalrand; wijzer met één horizontaal vlak, 4 verticale en 8 inclinerende vlakken; elk vlak met een verguld-bronzen indicator.

B. stel zandstenen palen aan de Plakdijk ter markering van het begin van de toegangslaan: stel afgeplatte conische zandstenen palen met opschrift in bas-reliëf: SLANGEN - BURG, midden-XIX.

C. stel vazen staande op het voorplein ter weerszijden van de noordelijke brug: stel natuurstenen vazen op dito sokkels, XVIII-b: grote ronde dekselvazen in Regence-stijl, rijk gedecoreerd met geappliqueerde bloem-,blad- en rocaille-motieven en kwabranden; vierkante sokkels in gedrongen balustervorm; op de vlakken ingekrast ruitmotieven.

D. stel vazen staande op het voorplein ter weerszijden der hiervoor genoemde vazen: zelfde type vaas, alleen iets kleiner; vierkante sokkels met geprofileerde dekplaat en plint.

De TUINORNAMENTEN zijn van algemeen belang:

- vanwege de vormgeving en het materiaal;