Harlingen XX 147
Hoarnestreek 3, 8857 RB te Wijnaldum

Omschrijving onderdeel 1

HOOFDGEBOUW HUIS ROPTASTATE MET AANGEBOUWDE STAL. Blokvormig witgepleisterd één verdieping hoog hoofdgebouw uit omstreeks 1832 op rechthoekige grondslag onder met pannen gedekt afgeplat schilddak met flauwe dakhelling: op de vier nokeinden een vierkante schoorsteen met bord. De gevel wordt afgesloten door een omgaande geblokte kroonlijst. Bij de restauratie van het huis rond 1986 werd het huidige blokmotief in het pleisterwerk van de gevel aangebracht. De naar het park gerichte entree(ZO-)zijde vertoont centraal de met lijstwerk geflankeerde voordeur met bovenlicht, die wordt afgesloten door een kroonlijst en voorafgegaan door een hardstenen bordes van twee treden. Aan weerszijden twee 9-ruits schuifvenster met persiennes. Op de verdieping vijf op de traveeën gelegen 9-ruits schuifvensters. Aan de rechter zijde op de begane grond een enkel en op de verdieping drie 9-ruits schuifvensters. Aan de linker zijde op de begane grond drie 9-ruits schuifvensters met persiennes en op de verdieping drie 9-ruits schuifvensters. Alle vensters met licht getoogde strek. Een bakstenen hals onder met pannen gedekt zadeldak verbindt het hoofdgebouw met de grote in 1870 (gevelsteen) opgetrokken stal onder grotendeels rieten wolfdak (onderste rand van de schilden en de naar het hoofdhuis gerichte dakschilden met pannen) met ornamentele uilenborden. Aan de voor (hoofdgebouw-)zijde rechts een dubbele staldeur, met links ervan twee samengestelde meerruitsvensters met luiken. In de rechter gevel een viertal getoogde meerruits stalvensters. Aan de achterzijde links een dubbele staldeur en rechts twee maal twee langwerpige getoogde 10-ruitsvensters in een enkel getoogd kozijn. Rechts hiervan een roosvenster en uiterst rechte een getoogde een in een enkel getoogd kozijn gevatte deur met bovenlicht met aan weerszijden smalle 5-ruits zijlichten.

Waardering Het hoofdgebouw Roptastate met aangebouwde stal is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege de ouderdom

- vanwege de gaafheid

- vanwege de zeldzaamheidswaarde van de combinatie van een hoofdgebouw van een buitenplaats met aangebouwde stal en hals in de vorm van een kop-hals-rompboerderij

- als goed voorbeeld van een in classicistische stijl opgetrokken hoofdgebouw van een buitenplaats uit de eerste helft van de 19de eeuw, dat in combinatie met de parkaanleg in landschapsstijl is geconcipieerd

- vanwege de ensemblewaarde

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats