Harlingen XX 147
Bij Hoarnestreek 3, 8857 RB te Wijnaldum

Omschrijving onderdeel 2:

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Omstreeks 1832 door de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard aangelegd park in landschapsstijl, gerealiseerd op een lange smalle kavel aan de ZO-zijde van het toen ter tijd gebouwde hoofdgebouw. Ondanks de ruimtelijke beperkingen van dit terrein buitte Roodbaard de ruimtelijke mogelijkheden geheel uit door de aanleg van een sterk slingerende waterpartij die door een groot deel van de aanleg voert en die, vanwege de coulisseachtige entourage van een sterk welhaast sculpturaal geaccidenteerd terrein met een strak patroon van slingerpaden, het perspectief in het park een sterk suggestieve dieptewerking meegeeft en zo appelleert aan gevoelens van verwondering, verassing en verwachting van de wandelaar. De aanleg is naar buiten toe door genoemde accidentatie en beplantingsschema's afgesloten, hetgeen typerend is voor veel parken van de hand van Roodbaard. Even voor de helft van de waterpartij wordt deze overbrugd door een sierlijke smeedijzeren brug uit de aanlegtijd van het park (complexonderdeel 3). Het park werd vanaf 1986, toen ook het hoofdgebouw werd gerestaureerd, door Noord Peil landschapsarchitecten gerestaureerd.

Waardering De historische tuin- en parkaanleg van Roptastate is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege gaaf bewaarde historische en bewust geconcipieerde eenheid tussen hoofdgebouw en historische parkaanleg

- vanwege de hoge tuinarchitectonische kwaliteit van de aanleg van het park

- als representatief voorbeeld van een park van de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard