Harenkarspel O 206
Bliekenbos 5, 1746 EC te Dirkshorn

Inleiding

MOLENROMP. De achtkante binnenkruier is omstreeks 1631 gebouwd als ondermolen van de tweehoog malende oostelijke gang voor de bemaling van de polder Schagerwaard of Witsmeer. De molen is in 1864 omgebouwd van schepradmolen tot vijzelmolen. De molen is in 1923 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de romp tot de kapzolder en het gaande werk werden verwijderd. De sindsdien resterende molenromp heeft thans een functie als woning en ligt nabij de ringsloot van de Schagerwaard, ten westen van Zijdewind. De tussenboezem naar de voormalige bovenmolen is nog aanwezig. De molenromp heeft in een open polderlandschap een belangrijke landschappelijke functie.

Omschrijving

De molenromp bestaat uit een lage gemetselde bakstenen voet met daarop een houten achtkant. De van twee bintlagen voorziene molenromp is ter hoogte van de kapzolder ingekort, is ter hoogte van de begane grond bekleed met hout, is vanaf de duisplanken gedekt met riet en is voorzien van een plat dak. In de stenen voet zijn aanwezig twee gevelstenen uit 1864, betrekking hebbend op de ombouw tot vijzelmolen.

De molenromp is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante poldermolen uit de eerste helft van de 17e eeuw;

- vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Noord-Holland en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen, het open polderlandschap en de historische gaafheid van de omgeving;

- vanwege de gaafheid van de molenbiotoop.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen