Axel I 17
Bij De Gebuurte 1 A, 4575 NB te Overslag

Inleiding

MOLENROMP MET AANBOUW. De ronde stenen molen is in 1859 gebouwd als korenmolen. De molen is later uitgebreid met een aanbouw met daarin een mechanische maalderij. De molen is omstreeks 1925 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. De molenromp met aanbouw heeft thans een functie als opslagruimte en ligt bij de kom van het dorp, vlakbij de grens met België. De molenromp heeft een beduidende landschappelijke functie in een open omgeving.

Omschrijving

De molenromp bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp met aangebouwde mechanische maalderij. De molenromp bestaat uit vijf bouwlagen. De aanbouw is voorzien van een zadeldak. In de molenromp met aanbouw zijn verschillende restanten van de mechanische maalderij aanwezig.

De molenromp met mechanische maalderij is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit het midden van de 19e eeuw;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Zeeland en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege ensemblewaarden van de molenromp met de aangebouwde mechanische maalderij;

- vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving;