Schaijk C 4966
Bij Kleingaalseweg 11, 5374 CV te Schaijk

Inleiding

MOLENROMP. De als grondzeiler uitgevoerde ronde stenen molen is in 1858 gebouwd als korenmolen. De molen is in 1960 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap en het gaande werk werden verwijderd. De molenromp kreeg een functie als siloruimte en is tot op heden als zodanig in gebruik. De molenromp ligt in een agrarisch gebied, op een achtererf achter een voormalige boerderij. Hij staat ingebouwd tussen verschillende aanbouwen. Deze aanbouwen vallen buiten de werking van de monumentenwet. De molenromp is zichtbaar in een half open omgeving.

Omschrijving

De molenromp bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp met vier bouwlagen, afgedekt met een houten puntdak met twaalfkantig grondvlak.

De molenromp is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit het midden van de 19e eeuw;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Noord-Brabant en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Korenmolen