Oost-, West- en Middelbeers G 2031
Hertog Janstraat 7, 5091 BH te Oost West en Middelbeers

Inleiding

MOLENROMP MET PAKHUIS EN WINKELLOODS. De als bergmolen uitgevoerde ronde stenen molen is in 1884 gebouwd als korenmolen. De molen is in 1944 als gevolg van oorlogsschade onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap en het gaande werk werden verwijderd en de berg grotendeels werd afgegraven. De molenromp kreeg toen een functie als opslagruimte en elektrische maalderij. Thans is er alleen nog een functie als opslagruimte. De molenromp is aan de zuidzijde uitgebreid met een pakhuis. Het pakhuis is aan de westzijde uitgebreid met een winkelloods. De molenromp ligt aan de westoever van de Kleine Stroom tussen de dorpskernen van Middelbeers en Oostelbeers, in een agrarische omgeving.

Omschrijving

De molenromp bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp met het restant van de vroegere belt. Daaraan is aangebouwd een rechthoekig bakstenen pakhuis en een aangebouwde rechthoekig stenen winkelloods. De uit vijf bouwlagen bestaande molenromp is voorzien van een houten puntdak dat is gedekt met riet. Het uit drie bouwlagen bestaande pakhuis is voorzien van een zadeldak dat is gedekt met oranjerode Muldenpannen. De winkelloods is voorzien van een asymmetrisch zadeldak dat is gedekt met oranjerode Muldenpannen.

De molenromp met pakhuis en winkelloods is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit het eind van de 19e eeuw die in de 20e eeuw werd omgebouwd tot elektrische maalderij;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Noord-Brabant en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege ensemblewaarden van de molenromp, het pakhuis en de winkelloods;

- vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving.