Oosterbeek C 3619
Bij Mariëndaal 8, 6861 WN te Oosterbeek

Omschrijving

De IJSKELDER, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw ligt op zo'n twee honderd meter noordwaarts van het huis in het heuvelachtige terrein.

De ingang van de ijskelder bevindt zich deels in de helling van de heuvel. Twee haaks op de rondboogvormig afgesloten opening geplaatste muurdelen met vlechtingen flankeren de toegang. Deze vleugels lopen sterk tot even boven de grond naar beneden af. De opening wordt door een nieuw hek afgesloten.

De IJSKELDER als onderdeel van de historische buitenplaats 'Mariëndaal' is van algemeen belang:

- als goed voorbeeld van een ijskelder;

- als bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de (bewonings)geschiedenis van de buitenplaats;

- vanwege zijn bestemming welke is verbonden met de ontwikkeling van de koeltechniek;

- vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen van de historische buitenplaats 'Mariëndaal'.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen IJskelder