Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527530
Complexnummer
527523 - Mariëndaal
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82865/57
Kadastrale aanduiding
Arnhem P 11
Amsterdamseweg 453, 6816 VJ te Arnhem

Omschrijving

Omschrijving

BOERDERIJ (hallehuis-type), uit vermoedelijk 1858 met TUSSENLID en AANGEBOUWDE SCHUUR, genaamd 'Loobergen'.

De boerderij, ten zuiden van de ter plaatse oostwest lopende Schelmseweg, bestaat uit een boerderij en een daarmee verbonden houten schuur. Het complex ligt op de rand van een hoge heuvelrug.

De boerderij met tussenlid en aangebouwde houten schuur heeft een u-vormige plattegrond en één bouwlaag. De boerderij heeft een tussen eindgevels geplaatst zadeldak gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen. De in baksteen (kruisverband) opgetrokken gevels zijn voorzien van een omlopende plint.

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld met drie tussen houten lekdorpels en strekken gevatte vensters. De ramen bevatten zesruits schuiframen. Boven het middelste raam komt een gevelsteen voor met de naam 'LOOBERGEN'. In de topgevel bevindt zich een groot rondboogvenster met zesruits stolpraam onder een uitgemetselde schouderboog.

De linker zijgevel kent enkele wijzigingen. In het woongedeelte bevinden zich twee niet-oorspronkelijke vensters met daartussen een gewijzigde deur. In het achterhuis is de gevel deels vernieuwd en bevat twee zesruits ijzeren stalramen.

De achtergevel is eveneens symmetrisch ingedeeld met in de middenas dubbele opgeklampte deuren onder een segmentboog welke is voorzien van een jaartalsteen '18 -17-8- 58'. Links en rechts van de deuren bevindt zich een halfrond stalvenster. Op de gevelhoeken komen staldeuren onder een rollaag voor. De verdieping wordt bezet door een hooiluik en in de top een rondvenster gevat in een uitgemetselde omlijsting.

Tegen de rechter zijgevel van het voorhuis is een aanbouw van een schuur geplaatst. De gevel van het stalgedeelte bevat, in een klampmuur twee betonnen stalramen. Het tussenlid is geheel in hout opgetrokken. De houten aangrenzende schuur bevat deels gemetselde gevels waartegen planken delen.

Waardering

De BOERDERIJ met TUSSENLID en AANGEBOUWDE SCHUUR als onderdeel van de historische buitenplaats 'Mariëndaal' is van algemeen belang:

- als typologisch voorbeeld van een hallehuisboerderij met aangebouwde schuur op een landgoed;

- als bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de (bewonings)geschiedenis van de buitenplaats;

- vanwege de functionele en situationele waarde door de prominente plaatsing op een heuvelrug;

- vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen van de historische buitenplaats 'Mariëndaal';

- als een goed voorbeeld van een vanaf het midden van de 19de eeuw gestichte ontginningsboerderij op landgoederen rondom Arnhem.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527523. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1858
1858
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing